Index Vakbarát Hírportál

Isztambulban rendőrök verték szét a melegfelvonulást, Dél-Koreában a keresztények próbálkoztak

2015. június 28., vasárnap 18:53

Miközben a világ egyik fele péntek óta örömünnepet ül, amiért az Egyesült Államokban a legfelsőbb bíróság minden államban legalizálta a melegházasságot, a másik felén még a melegfelvonulások is kiverik a biztosítékot. Isztambulban a rendőrség erőszakkal oszlatta fel a rendezvényt vasárnap,  Dél-Koreában pedig kétezer ellentüntető próbálta megakadályozni a menetet, sikertelenül.

 A török rendőrség gumilövedékeket, könnygázt és vízágyút vetett be vasárnap az Isztambul központjában rendezett melegfelvonulás feloszlatására, írja az MTI. A felvonulók a kormányellenes tünetések helyszínén, a Taksim téren gyülekeztek, amikor a rendőrök lőni kezdték a többezer fős tömeget.

Bár a rendezvény az LMBTQ-közösség tagjainak hátrányos megkülönböztetése ellen szerveződött, a résztvevők a a rezsimet elitélő jelszavakat is skandáltak.

Szélsőjobboldali és iszlamista civilek egy csoportja mindközben a közelben rátámadt a felvonulásról tudósító újságírókra, akik közül többen könnyebb sérüléseket szenvedtek, köztük az AFP francia hírszolgálat egyik fotósa is.

Szöulban szintén vasárnap tartották a melegfelvonulást. A háromhetes Koreai Queer Kultúra rendezvénysorozatot lezáró felvonuláson tízezrek vették részt, ennek ellenére egy körülbelül kétezer fős keresztény tömeg megpróbálta megakadályozni a demonstrációt.

A különféle keresztény csoportok már hetek óta próbáltak keresztbetenni a melegfelvonulásnak. Májusban például néhányan hetekre kisátraztak a szöuli rendőrkapitányság elé, hogy megtudják, ha felvonulás szervezői leadják az engedélykérelmüket, és azonnal beadhassanak egy rendezvénykérelmet ugyanarra a napra.

A rendőrség a keresztények ellenrendezvénye miatt lefújta a parádét, de a bíróság alig néhány nappal a felvonulás előtt mégis engedélyt adott. A keresztény csoportok ezután a tavalyi akciójukhoz hasonlóan a saját testükkel prórbálták elállni a ment útját, de a rendőrök ezt nem hagyták.

A menetet több ezer rendőrnek kellett védenie az összesen nyolc ellentüntetés elől. Az ellentüntetők hangos énekléssel, imádsággal és dobolással próbálták elnyomni a felvonulás hangját, többnyire sikertelnül.

Rovatok