Index Vakbarát Hírportál

Anna már alig várja, hogy élvezhesse a drachmát

2015. június 29., hétfő 15:28

Ez történik hétfőn Görögországban - percről percre >>>

A vasárnapi népszavazás tétje>>>

Kedd este lejár a határidő>>>

Több tiszteletet a görögöknek! - nagyjából ez lesz a Sziriza rohamtempóban megszervezett népszavazási kampányának jelszava, amellyel a görög kormánypárt arról akarja meggyőzni a választókat, hogy nem szabad elfogadni az EU által az adósság visszafizetésének érdekében követelt megszorítási csomagot.

Elment a falig. És?

Az utcai beszélgetésekből úgy tűnik, az athéniaknak bejön, hogy Alekszisz Ciprasz elment a falig az EU-val, az Európai Központi Bankkal és az IMF-fel folytatott tárgyalásokon. Persze nem tűnik nagy kunsztnak rábírni az embereket a megszorítások elutasítására. Végülis ki akarna kiállni az alacsonyabb nyugdíjak és fizetések mellett, támogatni az ország vagyonának eladását. "Az emberek látják, hogy romokba dől a társadalmunk, képesek felelősségteljes döntést hozva elutasítani az EU fenyegetését" - mondta a Sziriza ifjúsági szárnyának vezetője a romkocsmaszerű főhadiszálláson.

Itt az ember tényleg úgy érzi, a világot csak Che Guevara a vörös csillag, de legalábbis a feltörekvő új baloldal - mint a görögöknél a Sziriza vagy a spanyoloknál a Podemos - válthatja meg. A mérnöknek tanuló Petrosz Markopoulosz szerint nem makrogazdasági elemzésről, nyers számokról szól az egész népszavazás, hanem az EU demokratikus átalakulásának esélyéről. Igy a rendelkezésre álló rövid kampányidő sem lehet akadálya annak, hogy az emberek részt vegyenek a Ciprasz által felvetett, a parlament kormánypárti többsége által jóváhagyott népszavazáson.

A baloldal a globalizmusban bízik

Bár a "nép megalázását nem engedő" Ciprasz önrendelkezésről, méltóságról beszél, valójában épp abban bízik, hogy Görögország korántsem annyira önjáró. Reményei szerint épp azért lesz hajlandó mégis a kompromisszumra Brüsszel, mert attól tart, hogy ha bedől Görögország, akkor az maga alá temeti az eurót is a görögöknek hitelezőkkel együtt.

Vele együtt ebben bízik Markopoulosz is: hasonlóan a legtöbb göröghöz ő is úgy véli, hogy az EU-s megszorítási csomag elutasítása nem jelenti Görögország fokozatos kivonulását az euróövezetből és az EU-ból. "Új alapokra kell helyezni az EU-t, feltéve, ha fenn akarja tartani magát" - mondta Markopoulosz. Ha nem, úgy is jó: nehéz lesz ugyan, de a méltóságukat megvédő görögök akkor is megbirkóznak a nehézségekkel.

A szocdemek tehetnek róla

Beszédében furcsán keveredik az európártiság és az EU-ellenesség. Szerinte rengeteget szenvedett a görög gazdaság a közös pénz miatt, amit most mégis inkább meg kéne tartani. A bevezetést is inkább külső nyomás eredményének tekinti, noha Athén mindent megtett, hogy akár meghamisított mutatókkal is, de formálisan alkalmas legyen az euróra.

"Nem nekem kell bocsánatot kérnem a szociáldemokrata kormány módszeréért, amellyel beléptünk az euroövezetbe" - mondta az aktivista. A veszteséglistáról a pénzügyi önállóság elvesztését említette meg, elismerve, hogy az ország profitált is a közös pénz nyújtotta biztonságból. "De nem kell szégyenünk magunkat, az EU erős gazdaságai még jobban profitáltak az euróból, az olcsóbbá vált exportból, az így megszerzett piacból. Ezért gondoljuk, hogy nem kell már több áldozatot vállalnunk az adósság visszafizetéséért, vagy legalábbis nagyon csekély megszorításokról lehet szó".

Markopoulosz hétfőn a plakátokon dolgozott, a nyomdába olyan szlogenek kerülnek, mint

Senki sem tudja, mit jelent a nem

A kormánypárt ifjúsági szárnyának titkársági tagja azonban tart attól, hogy "mégis a félelem győz". Az emberek inkább a csomag elfogadása mellett dönthetnek, ha nem sikerül meggyőzni őket, hogy az elutasítás nem jelenti az euróövezetből való kilépést. (Pedig könnyen azt jelentheti.)

Persze van, aki ettől sem tart: az építészként végzett, négy hónapja munkanélküli Anna alig várja, hogy végre az EU-n kívüli Görögországban élvezhesse a drachmát. "Képesek vagyunk ellátni magunkat és amire szükségünk van azt kölcsönösen kedvező feltételekkel beszerezni külföldről " - mondta a lány, miközben a függetlenség szépségét ígérő szórólapokat osztogatta a belvárosban. A kommunista párti lány szerint sem a megszorításra , sem az EU-ra,  így a tagságot támogató Cipraszra sincs szüksége Görögországnak.

A tömegközlekedés legalább ingyen van

"A nemmel az ismeretlen bizonytalanságra szavazunk" - mondta végre egy öregúr az aluljáróban az automata előtt várakozva, hogy levehesse számlájáról a 60 euróját. A kormány ennyiben határozta meg a készpénzfelvétel felső határát a görög bankok ügyfelei számára. A bankokat is zárva tartják a héten, néhány képviselet kinyit, de csak azért, hogy az automatáktól idegenkedő nyugdíjasok ott is felvehessék nyugdíjukat július elején. (Külföldi kártyával gond nélkül vehető fel az automatákból 60 eurónál több is, a turistákat nem érinti a korlátozás.)

A korlátozott készpénzhozzáférés egyetlen haszna, hogy emiatt hétfőig ingyenessé tették az athéni tömegközlekedést. "Szerintem a többség az euróra szavaz. Nagyon erős pénz. Gondoljon bele, bő tí  z éve nincs infláció. Sőt, inkább negatív irányú van" - mondta olyan büszkeséggel, mintha a saját gyerekét is deflációnak keresztelte volna.

Hogy mennyire lehet jellemző Konsztantinosz lelkesedése, az kérdés, már csak azért is, mert ő maga egykor a gazdasági minisztériumban dolgozott és Brüsszelben is eltöltött néhány évet. Az emberek valóban jobbára európártinak tűnnek, de nem biztos, hogy ezért készek lesznek megszavazni a megszorítást .

Rovatok