Index Vakbarát Hírportál

Az USA-ban több a spanyol, mint Spanyolországban

2015. június 30., kedd 12:34

A Cervantes Intézet új kutatása szerint az Egyesült Államok megelőzte Spanyolországot a spanyolul beszélő lakosok számában, írja a Guardian. Az eredmények alapján az USA-ban 41 millió spanyol anyanyelvű ember él, és további 11,6 millió kétnyelvű, aki a spanyolt és az angolt hasonló szinten beszéli (ők többségében a második generációs bevándorlók). 

Ezzel a számmal az USA nemcsak Spanyolországot előzte a maga 46 millió spanyol anyanyelvű lakosával, de Kolumbiát is, ahol 48 millió spanyol ajkú él. Most már csak a 121 milliós Mexikó van előtte, de az előrejelzések szerint ez sem tart már örökké: 2050-re valószínűleg 138 millió fővel az Egyesült Államok lesz a világ legnagyobb spanyol nemzete. Ez egyben azt is jelenti, hogy a lakosság egyharmada ekkorra már spanyol anyanyelvű lesz. 

A spanyolul beszélők aránya persze nagyon változó államonként: a legtöbben a régi spanyol gyarmatokon vannak, Új-Mexikó vezeti a listát 47 százalékkal. A skála másik végén Virginia áll 1,3 százalékkal. New Yorkban 18 százalék fölötti az arány, és meglepő módon még Alaszka lakosságának is 6 százaléka spanyol anyanyelvű. 

A jelentésből az is kiderül, hogy világszerte 559 millió spanyolul beszélő ember él, ebből 470 milliónak spanyol az anyanyelve. A Cervantes Intézet nyelvi kurzusaira tavaly több mint 200 ezren regisztráltak, és becslések szerint jelenleg nagyjából 21 millió ember tanulja a spanyolt. 

Hiába Mexikó a legnagyobb spanyol ország, a spanyol ajkú részeken termelt GDP legnagyobb része Észak-Amerikára és az Európai Unióra korlátozódik, innen származik az egész 78 százaléka. 

Az emberi fejlődés indexe (HDI) alapján a spanyol jelenleg a világ második legbefolyásosabb nyelve az angol után és a mandarin előtt. A Facebookon ugyancsak a második helyen áll, bár az összes internetes forgalomnak egyelőre csak a 8 százalékát teszi ki.

Rovatok