Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok a végén még kihozzák, hogy a balti államok Szovjetunió részei

2015. június 30., kedd 21:25

Az orosz főügyészség egy beadvány alapján megvizsgálja, hogy jogszerű volt-e az egykori szovjet hatóságoknak az az 1991-es döntése, amellyel elismerték a három balti állam - Lettország, Litvánia és Észtország - kiválását a Szovjetunióból - közölték Moszkvában.

Az Egységes Oroszország orosz kormánypárt két parlamenti képviselője  a beadványt arra alapozta, hogy 1991. szeptember 6-án az Államtanács elismerte Litvánia, Lettország és Észtország mintegy egy évvel korábban kinyilvánított függetlenségét, anélkül, hogy kezdeményezte volna a Szovjetunió alkotmányának megfelelő módosítását.

Az orosz ügyészségi eljárás hírét felháborodással fogadták a ma EU-tag Litvániában, Linas Linkevicius külügyminiszter provokációnak nevezte azt.

A Bécsben tartózkodó Szergej Lavrov orosz külügyminiszter újságírók kérdésére azt mondta, hogy nem tud a beadványról. "Nem hallottam senkit beszélni erről a beadványról. Egy dolgot tudok: azt, hogy diplomáciai kapcsolatot tartunk fenn a balti államokkal" – mondta Lavrov.

Az Interfax hírügynökségnek nyilatkozó ügyészségi munkatárs azt mondta, ha a vizsgálat nem találja jogszerűnek a balti államok kilépését, akkor sem lesz semmi jog következménye.

Rovatok