Index Vakbarát Hírportál

Görögország mégis tart a csődtől

2015. június 30., kedd 17:17

Az utolsó pillanatban talán mégis félrekapják a kormányt a görögök, hogy elkerüljék a frontális összeütközést az EU-val. Kedden éjfélkor jár le a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) szemben fennálló hitel 1,6 milliárd eurós törlesztőrészletének visszafizetési határideje, ami után az EU-val, az Európai Központi Bankkal és az IMF-fel való adósságrendezési megállapodás híján Athén csődöt jelent be.

Alekszisz Ciprasz kormánya eddig keményen kitartott amellett, hogy nem fogadja el a "nép megalázását jelentő" megszorító intézkedési csomagot, amelyet a hitelezők kínáltak fel az adósság átütemezésére.

Ciprasz a hétfő esti nyilatkozatához képest kedden már azzal állt elő, hogy két évre szóló hitelmegállapodást kötne az európai stabilitási mentőalappal (EFSF). Az eddigi hitelekkel párhuzamos megállapodást érintő részletek egyelőre nem ismertek.

Angela Merkel kancellár szerint ugyan nem várható kedden megállapodás, de valami azért még lázasan folyik az egyezkedés: az euróövezet tagállamainak pénzügyminisztereit tömörítő tanácsot vezető holland Jeroel Dijsselbloem váratlanul lemondta egy televíziós interjúját, majd összehívta hétfő estére a tanács telefonos konferenciáját.

Eközben megmozdult a görög ellenzék is. A 2015 januári választásokon alulmaradt korábbi kormánypárt, az Új Demokrácia kedd estére az EU-val való megállapodást sürgető tüntetést szervezett a Szintagma térre, válaszul a hétfői, össznépi fesztiválra, ahol alapvetően pártszínek nélkül, de a kormány melletti kiállásként az emberek a megszorítást jelentő megállapodás ellen tüntettek.

A lelkesedés azonban alábbhagyhat, ahogy egyre hosszabb ideig elnyúlik a tőkekorlátozás, amelyet a kormány azért léptetett életbe, hogy a pánikrohamot elkerülve nehogy kiegyék pénzüket a görögök, a bankrendszer azonnali összeomlását okozva. A limit most 60 euró, de kérdés, hogy megállapodás híján ezt hosszabb távon is tartani tudja a kormány. Ezt az igényt sem tudják kielégíteni a görög bankok, ha nem juthatnak hozzá az EU likviditást biztosító vésztartalékához.

A korlátozás már érvényben van hétfő óta, így közvetlenül a keddéjfélkor beálló csőd elvileg nem jelent közvetlen változást a görögök életében, de mégis nyilvánvalóan azonnal kihat rájuk, ha már az eddigi korlátozás mellett sem juthatnak pénzükhöz.

Egyelőre a bankok jövő hét keddig  lesznek zárva, nem nyit ki a tőzsde sem. A boltok egyelőre működnek, a pánikról szóló hírek ellenére a benzinkutakon is folyamatos a kiszolgálás, bár vannak olyan boltok, szállodák, ahol már csak készpénzes fizetést fogadnak el.

Alekszisz Ciprasz vasárnapra népszavazást hirdetett az EU megszorítási csomagjának elutasítására - a megfogalmazott kérdésre azonban a csomag ismerete híján aligha lehet felelősségteljesen válaszolni - amit a görögök többsége szívesen elutasítana, ám egyúttal az eurót is megőrizné. Az EU szerint ez lehetetlen, a vasárnapi "nem" az eurózóna, sőt, akár az EU elhagyásának kezdetét is jelentené. Hogy ezt felismerték-e a görögök, az a hétfő esti tüntetés méretéből kiderülhet. 

Rovatok