Index Vakbarát Hírportál

ISIS-zászlós tortát sütöttek a Walmartban

2015. június 30., kedd 11:57

Chuck Netzhammer, egy louisianai férfi eredetileg konföderációs zászló mintájú tortát szeretett volna süttetni a Walmart cukrászatán, de kérését visszautasították, ezért gondolt egyet, és másnap besétált egy ISIS-zászló képével. Ezt a tortát már gond nélkül elkészítették neki, mire ő felháborodásában videót töltött fel a Youtube-ra, amelyen az ISIS-es süteménnyel pózol, és felelősségre vonja a Walmartot az érthetetlen döntés miatt – írja a Georgianewsday.

A videó alatti leírásban Netzhammer ezt írja: „Az Iszlám Állam egy olyan szervezet, ami jelen pillanatban háborúban áll az Egyesült Államokkal, keresztényeket fejez le, kislányokat ad el rabszolgának... ezt igen, de Lee tábornok feliratú játékautót nem vásárolhatunk a Walmartban? Ez szégyen.”

Netzhammer egyébként eredetileg a mostanában USA-szerte elindult, konföderációs szimbólumot kiszorító kampány ellen akart tiltakozni. A tortára a zászlómintán kívül azt is ráíratta volna, hogy „Heritage, not hate” (örökség, nem gyűlölet), de az áruházban így sem ment át a kérés. 

„Hoztunk egy döntést, hogy semmilyen konföderációs tárgyat nem árulunk – nyilatkozta a Walmart szóvivője. – A videón látható tortának sem kellett volna elkészülnie, bocsánatot kérünk érte. Annyi történt, hogy a munkatársunk nem ismerte fel, mit ábrázol a kép, máskülönben nem csinálta volna meg.”

A konföderációs zászló mindig megosztó szimbólumnak számított az Egyesült Államokban, de a charlestoni mészárlás óta (amikor egy 21 éves férfi, aki korábban gyakran pózolt a zászlóval, rasszista indíttatásból lelőtt 9 feketét egy templomban) különösen rossz a megítélése. A tragikus esemény után egy sor bolt döntött úgy, hogy nem árulnak többé zászlóval díszített tárgyakat. 

Rovatok