Index Vakbarát Hírportál

Óriási dilemmában a pápa

2015. június 30., kedd 21:16

A pápa majd maga eldönti, hogy rág-e kokalevelet a magassági betegség kivédésére jövő heti bolíviai látogatásakor

- közölte a Vatikán szóvivője kedden.

Marko Machica bolíviai kulturális miniszter vasárnap arról beszélt: Ferenc pápa megemlítette, hogy Bolíviában tett látogatásakor kokalevelet szeretne rágni. Federico Lombardi pápai szóvivő azonban kedden az utazás kérdéseivel foglalkozó sajtótájékoztatón kijelentette: nem tud arról, hogy ilyen kérés elhangzott volna.

"Nem értesültem ilyesmiről. A pápa azt fogja tenni, amit az alkalomhoz legmegfelelőbbnek gondol" - szögezte le Lombardi.

La Paz repülőtere a tengerszint felett négyezer méteres magasságban fekszik. A város a légi kikötő alatt, 3650 méteren terül el. A helybeliek évszázadok óta kokalevelet rágnak a magassági betegség ellen.

"Hagyomány a helyiek körében, akadnak, akik kokateát isznak, mások kokalevelet rágnak. Majd meglátjuk, mi mellett dönt a pápa. Önök szintén megtehetik (hogy kokalevelet rágnak), ha akarják" - mondta Lombardi.

A nyers kokalevél fogyasztása Bolívia-szerte és más térségbeli országokban is törvényes, a kávéhoz hasonló enyhe élénkítőszerként használják. A bennszülött indián lakosságból sokan - köztük maga Evo Morales bolíviai elnök is - szent növénynek tekintik a kokacserjét, és semmi kivetnivalót nem látnak fogyasztásában. Számos országban azonban tiltják a termesztését, mert az a kokain nyersanyaga.

Az argentin származású 78 esztendős pápa, aki egy betegség miatt még fiatalon elveszítette fél tüdejét, egészségügyi okokból csupán nagyjából négy órát tölt majd szerdán La Pazban, mielőtt továbbutazna Santa Cruzba.

A római katolikus egyházfő dél-amerikai útja során Ecuadort, Bolíviát és Paraguayt érinti.

Rovatok