Index Vakbarát Hírportál

Idén már 137 ezer menekült kelt át a Földközi-tengeren

2015. július 1., szerda 09:38 | aznap frissítve

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint az idei év első 6 hónapjában rekordszámú, 137 ezer migráns kelt át, ez 83 százalékkal több, mint 2014 azonos időszakában. Az UNHCR szóvivője szerint a közeljövőben sem fog elapadni az áradat.

Ezekből az országokból jönnek a legtöbben sorrendben: Szíria, Eritrea, Afganisztán, Szomália, Nigéria, Irak és Szudán. Szakértők szerint a bevándorlók számának ilyen mértékű növekedéséhez a kaotikus líbiai helyzet is nagyban hozzájárul.

Az UNHCR szerint a Földközi-tengeren keresztül Európába érkezők közül 68 ezren Görögországban, 67 500-an pedig Olaszországban értek partot. Többségük Görögországból Nyugat- és Észak-Európa felé veszi az irányt a Nyugat-Balkánon és Magyarországon keresztül.

A Napi Gazdaság szerint Magyarországra ezekből az országokból érkeztek a menekültek:

 

Az év első hat hónapjában több mint 1867-en haltak meg a Földközi-tengeren, egyedül áprilisban 1308-an. A jelentés szerint a többség háborúk, fegyveres konfliktusok és üldöztetés elől menekül.

A tengeri úton Európába érkezők többsége a háború és az üldöztetés ellen keres védelmet

- mondta António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa.

Fontos tudni, hogy az idei magyar adat majdnem felét a még télen érkezett 23 ezer koszovói illegális határátkelő teszi ki, de tél végére a koszovói hullám látványosan lecsengett. Míg az év első másfél hónapjában 21 926 koszovói kért menedéket, a március és május közötti időszakra már szinte teljesen eltűntek, az afgánok, szírek és irakiak pedig egyre többen jönnek: a három ország menedékkérői együttvéve áprilisban 70, májusban 75 százalékát tették ki a menedékkérőknek.

Rovatok