Index Vakbarát Hírportál

Megdöbbentő állapotok a calais-i menekülttelepen

2015. július 1., szerda 14:49

Négy nemzetközi segélyszervezet indított akciót Calais-ban, ahol közleményük szerint óriási humanitárius válság fenyeget háromezer menekültet. Az 1000-1500 embert befogadni képes calais-i menekülttábor márciusban nyílt meg, de mostanra már meg is telt. Akik nem fértek be, azok a tábor melletti volt szeméttelepen kényszerülnek sátorozni. 

„A rendkívüli helyzet miatt nem volt más választásunk, mint hogy az általában háború és katasztrófa sújtotta helyzetekre fenntartott logisztikai eszközökre és szakértelemre támaszkodjunk” - olvasható a Világ Orvosai, a Solidarités International, a Secours Catholique és a Secours Islamique közleményében.  A sürgősségi akció kedden kezdődött, első körben öt kamionnyi ételt, tisztasági csomagokat és vizeskannákat szállítottak a menekülteknek. 

A Le Monde francia napilap helyszíni riportja alapján a segélyszervezetek nem a levegőbe beszélnek: a telepen az életkörülmények európai viszonylatban példátlanok,  nem megoldott az ételszállítás és az egészségügyi ellátás, 

3 csap és 20 WC jut háromezer emberre.

„Calais-ban rosszabb a helyzet, mint egyes területeken, ahol rendszeresen segítünk.” - mondta Thiery Belhassen, az akció vezetője. „A katasztrófa sújtotta övezetekben mindig van segítség a helyszínen, a táborokban pedig regisztrálják az embereket. Calais-ban ezzel szemben óriási a fluktuáció, nincsenek jelen a hatóságok.” A segélyszervezetek a telep felszámolását, helyette több és jobb minőségű befogadóhely létesítését követelik a hatóságoktól.

Calais évtizedek óta a menekültek egyik legfontosabb állomása, mivel innen lehet átjutni komppal Nagy-Britanniába, ahol az egyik leghumánusabb a menekültekhez való hozzáállás. A helyzet csak az utóbbi hónapokban fajult el ennyire a háborús övezetekből áramló rengeteg politikai menekült miatt, most viszont már ott tart, hogy a városban a fentiekben leírt állapotok uralkodnak, és minden nap 70-80 szíriai állampolgár tüntet a főtéren azért, hogy menekültkérelmet nyújthassanak be Nagy-Britanniában.

Közben az elkeseredett táborlakók áruszállító kamionokra próbálnak felkapaszkodni, hogy átjussanak a szigetországba, a menekültek és a kamionosok között mindennaposak a konfliktusok. 

Rovatok