Index Vakbarát Hírportál

Az USA egyre valószínűbbnek tart egy nagy háborút

2015. július 2., csütörtök 23:24

Az amerikai védelmi minisztérium 2011 óta először frissítette a nemzeti katonai stratégiát; a Washingtonban ismertetett dokumentum szerint „kicsi, de lassan növekvő az esélye egy államközi háborúnak egy nagyobb hatalommal".

Martin Dempsey tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke mondjuk azt mondta, nem tudja, honnan fogják fenyegetni legközelebb az Egyesült Államokat és érdekeit, de abban bizonyos, hogy ez a veszély gyorsabban fog felbukkanni mint a múltban, és az amerikai fegyveres erőknek készen kell állniuk.

A stratégia felülvizsgálatának célja az, hogy tükrözze az új, globális biztonsági helyzetet, amelyben az Egyesült Államok olyan, vele közel egyenrangú ellenfelekkel néz szembe, mint Oroszország és Kína, miközben kezelnie kell tudni az olyan militáns csoportokat, mint az Iszlám Állam.

2011-hez képest most azonos időben többszörös kihívással nézünk szembe a hagyományos állami szereplők és az állami szintet el nem érő, regionális hálózatok részéről. Valószínűbb, hogy elhúzódó hadjáratokkal kell szembenézni, mintsem gyorsan megoldható konfliktusokkal, írta bevezetőjében.

A megújított katonai stratégia Iránt, Oroszországot és Észak-Koreát jelöli meg agresszív fenyegetésként a globális békére nézve. Említi Kínát is, de azzal a megjegyzéssel, hogy az Obama-kormányzat „támogatja Kína felemelkedését, és arra biztatja legyen partner a nagyobb nemzetközi biztonság megteremtésében".

Oroszországról a stratégia kidolgozói megállapították, hogy noha segít egyes területeken – a kábítószerek vagy a terrorizmus ellenes küzdelemben –, „többször bebizonyította, hogy nem tartja tiszteletben szomszédai szuverenitását. Oroszország katonai akciói közvetlenül és vele szövetséges erők révén is aláássák a térség biztonságát."

Oroszország elítélte, ellenséges hangvételűnek minősítette a módosított amerikai katonai stratégiát, és úgy véli, hogy vissza fogja vetni a kétoldalú kapcsolatok javítására tett erőfeszítéseket., írja az MTI. „Természetesen az orosz nemzetbiztonságot fenyegető összes veszélyt számításba vesszük, ellenintézkedéseket dolgozunk ki, és fogadunk el" – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Rovatok