Index Vakbarát Hírportál

Málta bocsánatot kér a leköpött és megpofozott magyartól

2015. július 3., péntek 18:24

Helena Dalli állampolgári jogi miniszter kért bocsánatot Jack Dabomától a máltai nép nevében, amiért a nigériai származású magyar diákot megütötte és leköpte egy máltai nő a valettai buszpályaudvaron. A férfinak az esett a legrosszabbul, hogy sok máltai örömmel tapsolt, amikor letartóztatták, szerinte egyedül a bőrszíne miatt.

Az eset szerdán történt: a Times of Malta szerint a férfi a buszjegyekre váró embereket próbálta sorba szervezni, de miután a nő leköpte és felpofozta,

a rendőrök Jacket, és nem a verekedő nőt tartóztatták le.
#StopRacismNOW

Watch what happened earlier today in Valletta, Malta [with captions]. (Footage - PBS/TVM)#StopRacismNow

Posted by Mario Cachia on Wednesday, July 1, 2015

Az esetről készült videót több mint ötezren osztották meg a Facebookon. Ezen hallatszik, hogy a nő azt kiabálja a férfinak, hogy

Menj vissza az országodba!

Utána a rendőrök a férfit fogják le, majd teperik a földre. „A rendőrség reakciója aránytalan. A sort próbálta megszervezni, senkivel nem szabadna így bánni” – mondta a miniszter.

Láttam, hogy a többi fekete ember nem mer segíteni, láttam a félelmet a szemükben.

– mondta az esetről a férfi, aki a Bors szerint Nigériában született, kétgyermekes apa, és már két éve él Máltán családjával. Felesége, Kelly tévés újságíróként dolgozott Magyarországon. Évekig Budapesten éltek, Daboma 2012-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen diplomázott vegyészmérnökként. Már egyetemi évei alatt rappelni kezdett.

A máltai lap tudósítása szerint a miniszterrel arról is beszélgettek, hogyan lehetne előrevinni a tolerancia és a rasszizmus elleni fellépés ügyét. Jack azt is elmondta: a legrosszabb az volt, hogy sok máltai örömmel tapsolt, amikor letartóztatták, egyedül a bőrszíne miatt. A Bors szerint a férfi nem kereste meg a magyar Konzuli Szolgálatot segítségért.

A pofozkodó nőről állítólag kapott információt egy névtelen bejelentőtől a rendőrség, de a lap úgy tudja: egyelőre nem azonosították. A rendőrségnél belső vizsgálat indult, de az intézkedő járőröket nem függesztették fel a vizsgálat idejére, amit Herman Grech véleménycikkében felháborítónak nevezett. Az újságíró az esetet egy 2005-ös példához hasonlította: akkor gumibottal vertek meg rendőrök békésen tiltakozó migránsokat egy menekülttábornál.

Valletta (máltai nevén Il-Belt) Málta fővárosa, egyben Európa legdélebbi fővárosa,  Malta sziget északkeleti partján fekszik.

Rovatok