Index Vakbarát Hírportál

A cementzsákok miatt haltak meg 56-an a kompbalesetben

2015. július 4., szombat 12:11

Emberölés vádjával letartóztatták annak a fülöp-szigeteki kompnak a tulajdonosaait és a legénységét, amelyik csütörtökön borult fel 198 emberrel a fedélzetén.

A Kim Nirvana nevű hajó viszonylag nyugodt tengeren borult fel egy kilométerre a kikötőtől. A balesetnek 56 halálos áldozata van, a túlélők a hajó oldalába kapaszkodva várták, hogy kimentsék őket a tengerből.

A baleset okainak tisztázására egy kormányzati vizsgálat indult. Az első jelentés szerint a komp túl volt terhelve, túlélők beszámolói szerint a raktérben 150 zsák cement volt. Az Ormoc kikötőjéből a Camotes-szigetekre járó komp az embereken kívül rendszeresen szállított ellátmányt a távoli halászfalvakba.

Amikor egy daru kiemelte a vízből a hajótestet, felpuffadt holttestek zuhantak ki a roncsból — írja a délkelet-ázsiai Straits Time.

A 100 milliós lakosságú Fülöp-szigeteken júniusban kezdődnek a tájfunok, ilyenkor mindig több balesetet szenvednek az alig szabályozott, régi kompok. 28 évvel ezelőtt a 7300 szigetből álló országban történt a világ egyik legtragikusabb kompszerencsétlensége is: 1987 karácsonya előtt 4375-en haltak meg, amikor egy komp kőolajszállító tankhajóval ütközött és kigyulladt.

Rovatok