Index Vakbarát Hírportál

Az uzsorás nagyot kaszált, mert nem lehetett feleségével

2015. július 6., hétfő 16:57

Győzött Romániával szemben az a férfi, akit uzsorásként zsarolás vádjával állítottak bíróság elé. Costel Garciu azért panaszolta be Romániát az Emberi Jogok Európai Bíróságánál (EJEB), mert két éves előzetes letartóztatása alatt sem a fogdában, sem a börtönben nem tették lehetővé, hogy szexuális életet éljen feleségével – írta az MTI.

Ez a lehetőség viszont biztosított a jogerősen elítéltek számára. Az intim együttlét lehetőségétől megfosztott férfi a pszichikai kínzásért 50 ezer eurót kért, az EJEB végül 11 ezret meg is ítélt neki, beleértve az 1400 eurós perköltséget is.

Román emberi jogi ügyvédek szerint a precedens értékű döntés után alaposan át kell írni az előzetes letartóztatásra vonatkozó jogszabályokat. Elfogadhatatlan ugyanis, hogy az ártatlanság vélelmét élvezőktől megtagadnak egy olyan jogot, amelyet az elítélteknek viszont biztosítanak.

Az ő számukra fenntartott intimszobák léte sem volt szélesebb körben ismert Romániában. Costin Bumbut román fotóművész nemzetközi díjat is nyert az ország 35 intimszobájáról készített fotósorozatával.

Románia az EU-csatlakozás óta engedélyezi az elítélteknek, hogy negyed évente két órát kettesben töltsenek pártjukkal. Azok, akik a börtönbüntetés idején kötnek házasságot, egy alkalommal két napot is eltölthetnek együtt és a házasság első évében havonta találkozhatnak az intimszobában.

Rovatok