Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztették az összes közlekedési rendőrt Donyeck megyében

2015. július 6., hétfő 11:49

"Arra számítunk, hogy ily módon sikerül kiszűrni minden korrupt rendőrt, az ukrán állam látens ellenségeit, akiket ezután véglegesen elbocsátunk" - fogalmazott Arszen Avakov ukrán belügyminiszter, miután Facebook-oldalán bejelentette, hogy felfüggesztették a szolgálat alól az összes közlekedési rendőrt a kelet-ukrajnai Donyeck megyében. A lépésre az ukrán belügyi szervek reformjának keretében került sor, írta az MTI. A tárca vezetője kijelentette, hogy folytatódik a rendőrség "megtisztításának folyamata az emberek nyakán élősködő, korrupt egyenruhásoktól". Most Donyeck megye került sorra, mind a 625 közlekedési rendőrével - tette hozzá. A rendőröket alkalmassági vizsgálat alá vetik, amelyet kijevi szakértők végeznek el egyebek mellett hazugságvizsgálót is használva. Ugyan a felfüggesztés utána a tisztességesnek bizonyuló rendőröket visszaveszik, de új járőrszolgálati vizsgát kell tenniük ahhoz, hogy ismét az állomány teljes értékű tagjaiként dolgozhassanak.

A múlt hét végén kétezer, frissen vizsgázott, fiatal járőr tette le az esküt ünnepélyes keretek között a fővárosban. Négyszázan párosával, kétszáz rendőrautóval, százan pedig gyalogosan már vasárnapra virradó éjjel szolgálatba is léptek Kijevben. Az új, modern egyenruhát viselő járőrök átlagéletkora 25 év. Javarészt olyan fiatalok nyertek felvételt a munkára, akik még sohasem teljesítettek szolgálatot a rendőrség kötelékében. A nemzeti rendőrségről a múlt héten fogadott el törvényt a parlament. A jogszabály szövege szerint a létrehozott testület a végrehajtói hatalom új központi szerve, amelynek feladata az emberi- és szabadságjogok védelme, a közrend és a társadalom biztonságának szavatolása, valamint a bűnüldözés.

A nemzeti rendőrség munkáját a kormány felügyeli és koordinálja a belügyminiszteren keresztül. A testület vezetőjét a kormányfő nevezi ki és váltja le a belügyminiszter javaslata alapján. A nemzeti rendőrség alá tartoznak a járőrök mellett a bűnügyi, a speciális és a különleges megbízatású rendőri egységek.

Rovatok