Index Vakbarát Hírportál

150 robbanóeszközt loptak el egy szigorúan őrzött francia laktanyából

2015. július 7., kedd 13:05 | aznap frissítve

Legalább 150 robbanóeszközt és dinamitot loptak el a Marseille közelében lévő Miramas egyik laktanyájából, írja a helyi lapokra hivatkozva az MTI. A betörést sem a francia védelmi miniszter, sem a hadsereg vezérkara nem akarta kommentálni, csak az illetékes ügyészség erősítette meg, hogy eljárás indult az ügyben.

Az elkövetők vasárnap éjszaka átvágták a kerítést és a lyukon keresztül mentek be a 200 hektárnyi területre, ahol 9 épületből loptak el robbanóeszközöket. A laktanyában nincsenek térfigyelő kamerák, de őrség védi a kiemelten védettnek minősülő raktárakat, ahol a francia szárazföldi erők afrikai bevetéseihez szükség eszközöket és robbanószerkezeteket tárolják.

Frédéric Vigouroux, Miramas polgármestere a France Info hírrádióban nyugtalanítónak nevezte az esetet, mivel "egy nagyon zárt és nagyon komoly létesítményről van szó", amelyet szigorúan véd a katonaság.

Frissítés: Hivatalosan is reagáltak a betörés hírére kedd délután. A marseille-i ügyészség bűnszövetkezetben elkövetett lopás és katonai intézménybe való illegális behatolás miatt gyanújával indított vizsgálatot. A francia védelmi minisztérium pedig közölte, hogy belső vizsgálatot rendelt el, és két héten belül valamennyi, robbanóeszköz tárolására szolgáló létesítményt felmérnek.

Rovatok