Index Vakbarát Hírportál

A túl sok fájdalomcsillapító miatt több a heroinista

2015. július 9., csütörtök 09:50 | aznap frissítve

Ijesztően megnőtt a heroinhasználat Amerikában — derül ki a kedden nyilvánosságra hozott kormányzati jelentésből. Mint arról az NBC News is beszámol, a herointúladagolás miatti halálozások száma is drámai mértékben, egy évtized alatt négyszeresére emelkedett.

Nem csak több (63 százalékkal több, mint az évezred elején) a heroinista, többféle társadalmi háttérrel is rendelkeznek: nagyvárosokban és vidéken, szegények és jómódúak között egyaránt emelkedik a használók száma, ami a jelenség elleni küzdelmet is megnehezíti, hiszen így nem nagyon lett egyetlen célcsoportra fókuszálni a megelőzés és a kezelés során.

A háttérben több ok játszhat szerepet. A kábítószerpiac átalakult, bejött az olcsóbb és tisztább heroin, amit könnyebb túladagolni is — ennek is köszönhető, hogy egyetlen év alatt 8200-an haltak meg Amerikában herointúladagolás következtében.

Ha a kórtörténetet nézzük, azt látni, hogy nagyon sokan legális gyógyszerhasználóként kezdték, és a receptre kapott opiáttartalmú fájdalomcsillapítóra álltak rá, mielőtt beindult a heroinista karrierjük. És ezekre a fájdalomcsillapítókra elég könnyen rá lehet csúszni:

Néhány adag egy életre szóló függőséget okozhat. Néhány tablettával több a kelleténél, és bele lehet halni a túladagolásba

— mondta Tom Frieden, a jelentést készítő Centers for Disease Control and Prevention igazgatója.

Miután a gyógyszeres kezelés után legálisan már nem férnek hozzá a szerhez, sokan szerzik be a mindennapi opiátot a heroinpiacról — ez még olcsóbb is, mint a gyógyszer. És persze attól még, hogy valamikor régen a heroin is legális, köhögés elleni orvosságként indult, ez egy eléggé életveszélyes váltás.

A jelenség kezelésére most többen az opiáttartalmú fájdalomcsillapítók visszaszorítását javasolják. Bár mások szerint ez visszaüthet, hiszen a korlátozás a mostani gyógyszerhasználókat is a heroin felé tolhatná el, Frieden szerint csak ez lehet a megoldás, mert sok orvos manapság túl könnyen alkalmaz opiátos kezelést. A végső stádiumos rákos megbetegedés miatti elviselhetetlen fájdalomnál persze más a helyzet, de a nem daganatos eredetű krónikus fájdalomnál szigorúbban kellene figyelembe venni a gyógyszerfüggőség kockázatait — szól a javaslat.

Rovatok