Index Vakbarát Hírportál

Három évet kapott Berlusconi

2015. július 9., csütörtök 08:50

Szerdán három évre ítélték Silvio Berlusconit a Prodi-kormány bukásához vezető vesztegetésért. A nápolyi első fokú bíróság nem jogerősen ítélte el a volt olasz miniszterelnököt, a vád szerint Berlusconi egy képviselőt lefizetve buktatta meg 2008-ban Romano Prodi kormányát.

Berlusconit közhivatal viselésétől is eltiltották öt évre. Három év börtönt szabtak ki az ügy másik vádlottjára, Valter Lavitolára is, aki a L'Avanti! című lap főszerkesztője és a médiamágnás-politikus bizalmasa volt — írja az MTI.

A per alapja az az ügy, mely a Prodi-kormány 2008-as bukásához vezetett. Akkoriban az Antonio Di Pietro volt ügyész vezette, Értékek Olaszországa (IdV) nevű párt volt Prodiék koalíciós társa, de a szűk kormánytöbbség megszűnt, amikor a párt egyik képviselője, Sergio De Gregorio átült Berlusconi jobboldali ellenzékébe. Az ezután kiírt választásokat Berlusconiék aztán meg is nyerték.

A bíróság most bizonyítottnak találta, hogy Berlusconi 2006 és 2008 között hárommillió euróval vesztegette meg De Gregoriót. A 900 millió forintnyi összeg Valter Lavitolán keresztül érkezett hozzá, De Gregorio és Lavitola korábban együtt dolgozott a L'Avanti! szerkesztőségében.

Berlusconi a szerinte abszurd ítéletet politikai üldözésnek nevezte. Romano Prodi úgy nyilatkozott, hogy De Gregorio lefizetése nem őt, hanem a demokráciát sértette meg. Ha időben észrevette volna, hogy mi történik, kormánya nem bukott volna meg — mondja.

Az ügyet Berlsuconi több korábbi esethez hasonlóan most is az elévülés miatt úszhatja meg. Ügyvédei már most azt hangoztatják, hogy az ítélet semmisnek tekintendő, hiszen a pernek úgysem lesz folytatása. A majdnem tíz évvel ezelőtti ügy novemberben évül el.

A 79 éves Berlusconit utoljára jogerősen 2013 nyarán ítélték el, akkor adócsalásért. Emiatt az olasz parlamentből is kizárták, büntetése letöltéseként tíz hónapon át közmunkát végzett egy Milánó melletti idősek otthonában.

Rovatok