Index Vakbarát Hírportál

Kirúgták Baltimore rendőrfőnökét

2015. július 9., csütörtök 07:25

Leváltották az egyesült államokbeli Baltimore város rendőrfőnökét a Freddie Gray afroamerikai fiatal rendőrségi őrizetben bekövetkezett halála után kitört zavargások kezelése és az erőszakos bűnesetek számának növekedése miatt.

Stephanie Rawlings-Blake polgármester szerdán azonnali hatállyal felmentette állásából Anthony Batts rendőrfőnököt - közölte a keleti parti nagyváros polgármesteri hivatala.

A 25 éves Freddie Grayt idén április 12-én vették őrizetbe, miután "szemkontaktust teremtett" a rendőrökkel, és futni kezdett előlük. Az afroamerikai fiatalember az eljárás során súlyos nyakigerinc-sérülést szenvedett, amelybe egy hét múlva belehalt. Az eset nyomán zavargások törtek ki Baltimore-ban, az Egyesült Államok több másik nagyvárosában pedig tiltakozások voltak. A rendbontások miatt több napig rendkívüli állapot és éjszakai kijárási tilalom volt érvényben a városban. 

Az azóta eltelt időszakban megnőtt Baltimore-ban az erőszakos bűncselekmények száma. Az idén eddig regisztrált 155 emberölésből 81 május eleje óta történt, ugyancsak az év eleje óta 303 esetben került sor lövöldözésre a városban. A tavalyi év első felében 105 emberölés és 163 lövöldözés történt.

Batts 2012-ben került a városi rendőrség élére, kinevezésekor a hatóság modernizálásával bízták meg, ám a zavargások idején bírálatok érték a helyzet nem megfelelő kezelése miatt.

Néhány órával a leváltás bejelentése előtt a baltimore-i rendőrség érdekvédelmi szervezete közzétett egy jelentést, amelyben a rendőrfőnököt és a polgármestert tették felelőssé azért, hogy a rendőrség nem volt megfelelően felszerelt és felkészült a zavargások kezelésére.

Gray halálával összefüggésben hat rendőr ellen emeltek vádat, egyikük ellen szándékos emberölés címén.

Rovatok