Index Vakbarát Hírportál

Nemzetközi büntetőbíróság elé kerülhet a lelőtt maláj gép ügye

2015. július 9., csütörtök 10:59

Malajzia az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé szerdán beterjesztett határozattervezetében külön nemzetközi büntetőbíróság megalakítását kéri a Malaysia Airlines légitársaság utasszállító gépe tavalyi ukrajnai katasztrófájának kivizsgálására és a felelősök megbüntetésére, írja az MTI.

Egy héttel ezelőtt Hollandia is hasonló javaslattal állt elő, tekintettel arra, hogy a 298 halálos áldozatot követelő katasztrófában többnyire holland állampolgárok vesztették életüket, és a tragédia okait feltáró vizsgálatot is a holland igazságszolgáltatás végzi.

A maláj határozattervezet a nemzetközi békét és biztonságot fenyegető veszélynek minősíti a légi katasztrófát. A dokumentum szerint a bíróság létrehozása a felelősség független és pártatlan megállapításának hatékony garanciája lenne.

A javaslat szerint a nemzetközi bíróság a már fennálló, súlyos bűntények tetteseinek felelősségre vonására létrehozott nemzetközi büntetőtörvényszékek mintájára jönne létre, hasonlóan a Ruanda és volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús és emberiesség elleni bűntényeket vizsgáló hágai törvényszékekhez.

 Az ukrán hatóságok szerint a szakadárok, ez utóbbiak szerint viszont az ukrán katonák lőtték le a gépet.

Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában vétójoggal rendelkezik, és ellenzi a különbíróság létrehozását. Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes kedden közölte, hogy Moszkva elvi okokból nem ért egyet egy ilyen bíróság létrejöttével. Egyrészt még nem zárult le a vizsgálat, és a holland hatóságok szerint csak az év vége felé fejeződik be a nyomozás, másrészt pedig a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy ilyen törvényszék létrehozása nagyon munkaigényes és hosszadalmas feladat - mondta Gatyilov, és úgy fogalmazott, hogy a kezdeményezés "politikailag logikátlan és felesleges".

Egy hete váratlan bejelentést tett az orosz szövetségi nyomozó bizottság (SZK) szerdán, az ukrán légierő egy orosz állami védelem alá helyezett szerelőjét nevezve meg a malajziai légitársaság tavaly júliusi, délkelet-ukrajnai katasztrófájának koronatanújaként.  Jevhenyij Agapov állítása szerint egy ukrán harci gép lőtte le a maláj utasszállítót tavaly július 17-én. 

Az ukrán hatóságok és nyugati hírszerzési szolgálatok állításai szerint a szakadárok lőhették le az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó utasszállítót. Donyec medencei helyi lakosok is arról számoltak be, hogy a katasztrófa idején látták, amint a szeparatisták által ellenőrzött területről egy légvédelmi rakétát lőttek fel. Nemzetközi megfigyelők azt állították, néhány órával a tragédia előtt egy Buk rakétakilövő rendszer jelent meg a szakadár kézen lévő Sznyizsne településen.

Rovatok