Index Vakbarát Hírportál

Oroszország az első számú fenyegetés Amerikára

2015. július 9., csütörtök 15:10

Oroszország jelenti a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatot az Egyesült Államokra, Amerikának növelnie kell a katonai jelenlétét egész Európában, még akkor is, ha NATO-szövetségeseik csökkentik is a katonai kiadásaikat – mondta az amerikai kormányban légvédelemért felelős Deborah James.

A szokatlanul egyértelműen fogalmazó nyilatkozatot James azután adta, hogy hazatért a többek között Lengyelországot magában foglaló európai körútjáról. James elégedetlenségének adott hangot, amiért a NATO 28 tagállama közül csak négy teljesíti a katonai szerződésben vállalt hadi kiadásokat, mely elvileg az egyes országok GDP-jének legalább két százaléka lenne.

Júniusban jelentették be, hogy az Egyesült Államok tovább növeli a katonai erejét a térségben. Komolyabb szárazföldi erők helyett a logisztikát és a fegyverzetét fejleszti, többek között újabb bombázókat és tengerről indítható rakétákat telepít a térségbe, de különleges alakulatokat is ígértek, melyekkel többek között az orosz fenyegetéseket akarják ellensúlyozni. 

Rovatok