Index Vakbarát Hírportál

Már motorcsónakos utazást is kínál az Uber

2015. július 9., csütörtök 17:21

Motorcsónakos szolgáltatást indít az Uber, de sajnos nem Budapesten, hanem Isztambulban, ahol a Boszporusz-hidakon gyakori a dugó, írja az MTI.

A 6-8 fős motorcsónakok körülbelül 425 török líráért (nagyjából 46 ezer forintért) több órányi potenciális közúti torlódást spórolnak meg utasaiknak a mintegy 17 kilométeres szakaszon. Austin Kim, a San Francisco-központú multicég isztambuli menedzsere jelmondata:

Ha egy kocsit tudunk keríteni 5 perc alatt, akkor bármit!

Azt viszont már nem árulta el, hogy a június 25-i indulása óta pontosan hányan használták a Navette nevű helyi víziszállítmányozási céggel közösen nyújtott szolgáltatásukat, de azt elmondta, hogy több mint 100 utazásról van szó.

Isztambulban sem könnyű az Ubernek

Az Isztambulban egy éve rajtoló Uber egyébként nincs könnyű helyzetben a városban: közúton egy népszerű helyi fejlesztésű mobilalkalmazással, a Bitaksival kell versengeniük a török fiatalok kegyeiért. Adataik szerint ezzel együtt több tízezer utazást bonyolítanak havi szinten. A mobilapplikáción alapuló taxiszolgáltatást nyújtó Uber a világ már több mint 300 városában van jelen. A 2009-ben alapított, de mostanra már több mint 40 milliárd dollárra értékelt cég támogatói között tudhatja a Goldman Sachs bankcsoportot és a Google-t is.

Nálunk meg pláne nem könnyű az Ubernek

A keddi Magyar Közlönyben megjelenő, új  taxirendelet szerint ugyanis: 

Személygépkocsival üzletszerűen, ellenérték fejében személyt csak személytaxi-szolgáltatást vagy személygépkocsis személyszállító szolgáltatást folytató vállalkozás szállíthat. 

Utas pedig kizárólag az előírt feltéteknek megfelelő vállalkozás által nyújtott szolgáltatást vehet igénybe - azaz aWundercarés azUberis nagyot szív az új jogszabály miatt.

Rovatok