Index Vakbarát Hírportál

Megdobálták a szerb kormányfőt a srebrenicai megemlékezésen

2015. július 11., szombat 14:52

 Amikor az áldozatok neveit tartalmazó kőtáblák mellett vonult el, Megdobálták Aleksandar Vučić szerb kormányfőt szombaton a Srebrenica melletti Potocari emlékhelyen. Vučić sietősen távozott a helyszínről.

A tömeg műanyagüvegeket, köveket és más tárgyakat dobott a távozó szerb kormányfő felé, aki a srebrenicai mészárlás huszadik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen vett részt. 

A megemlékezésen minden felszólaló népirtásként ítélte el azt, ami 1995 júliusában Srebrenicában történt, amikor a boszniai szerb csapatok elfoglalták a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban brutálisan lemészároltak.

Szijjártó Péter is a helyszínen emlékezett

A srebrenicai mészárlás minden eddiginél világosabban megmutatta, hogy milyen fontos a stabilitás és a népek békés egymás mellett élése a Nyugat-Balkánon, az európai integráció pedig biztosíték lehet arra, hogy a jövőben a húsz évvel ezelőttihez hasonló események ne fordulhassanak elő -  jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI tudósítójának.

A szerb hivatalos álláspont szerint azonban nem történt népirtás, "a szörnyű bűncselekményeket egyes konkrét személyek követték el". 

Aleksandar Vučić személye azért is válthat ki ellenszenvet a bosnyákokból, mert a szerb politikus húsz évvel ezelőtt - még Vojislav Seselj Szerb Radikális Pártjának tagjaként - kemény hangvételű beszédekben védte a boszniai szerbek lépéseit. 1995 nyarán, néhány nappal a srebrenicai mészárlás után például azt mondta: "ha meggyilkoltok egy szerbet, mi 100 muszlimot gyilkolunk meg".

Vučić azt írta nyílt levélben, hogy nincsenek szavak, amelyekkel le lehetne írni az áldozatok iránti bánatot és részvétet, de arra a haragra és keserűségre sincsenek szavak, amely az irtózatos bűncselekmények elkövetői iránt érezhető. 

"Szerbia egyértelműen elítéli ezt a szörnyű bűncselekményt, megveti azokat, akik részt vettek benne, és továbbra is az igazságszolgáltatás elé vezeti őket" - írta.

A miniszterelnök később úgy értékelte a dolgot, hogy szervezett támadás történt. angsúlyozta ugyanakkor, hogy folytatni kívánja a megbékélés politikáját.

Szervezett támadásról beszél Vučić 

A kormányfő szerint először egy szerbiai labdarúgócsapat szurkolói kezdtek kiabálni a Potocari emlékhelyen a srebrenicai mészárlás huszadik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezés végén, majd egy másik csoport kezdett cipőket, köveket és vizes palackokat dobálni a kormányfő felé. 

Több oldalról támadtak meg 

– mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy az első dobások után meg akarta kérdezni a támadókat, hogy miért tették, „hiszen ő békét akar és kinyújtotta feléjük a kezét”. 

Magyarázata szerint jól szervezett támadás történt, de azt nem az áldozatok hozzátartozói szervezték. Sajnálatát fejezte ki, hogy – mint mondta – egyesek nem vették tudomásul őszinte szándékát a békés kapcsolatok kiépítésére a bosnyákok és a szerbek között.

Sérüléseivel kapcsolatban azt mondta, hogy egy kő az alsó ajkát találta el, és a támadás közben eltört a szemüvege, valamint a delegációi gépjárművei is megsérültek.

90 delegáció és 50 ezer ember

A kelet-boszniai Srebrenica melletti Potocari emlékhelyre ellátogatott a horvát, a montenegrói, a macedón és a szlovén köztársasági elnök, Törökország, Szerbia és Albánia miniszterelnöke, valamint számos külügyminiszter és nagykövet.

Az Egyesült Államok delegációját Bill Clinton egykori elnök vezeti, az ő elnöksége idején történt a mészárlás. Bill Clinton élete legfontosabb tettének nevezte azt, hogy a srebrenicai mészárlás után amerikai közvetítéssel véget lehetett vetni a boszniai háborúnak.

Emellett jelen van a hágai Nemzetközi Törvényszék elnöke, Theodor Meron és Serge Brammertz hágai főügyész is.

Mintegy 90 külföldi delegáció és körülbelül 50 ezer ember részvételével zajlott a megemlékezés.

Rovatok