Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött a pedofíliával vádolt pápai követ pere

2015. július 11., szombat 15:30

Jozef Wesołowski egykori érsek, aki a Dominikai Köztársaság korábbi pápai követ lehet az első, akit a Vatikán maga ítél el gyermekmolesztálásért. Az ügye tárgyalását azonban pénteken el kellett halasztani, mert  a volt érsek kórházba került - írta a Guardian.

Az egykori lengyel érseket azzal vádolják, hogy fiúknak fizetett szexuális szolgáltatásokért, illetve azzal is, hogy pedofil képeket töltött le az internetről. 

A szeptember óta letartóztatásban lévő Wesolowski egy nappal tárgyalásának megkezdése előtt, pénteken kezdett panaszkodni, hogy rosszul érzi magát. Egy olasz kórház intenzív osztályára szállították. A Vatikán több részletet egyelőre nem közölt az állapotával kapcsolatban.

A 66 éves Wesołowski 2013-ban hívták vissza Rómába, amikor először láttak napvilágot a vádak, és a pápa elrendelte a nyomozás, ami a szeptemberi letartóztatásához vezetett.  Egy vatikáni törvényszék pedig már korábban megfosztotta papi tisztségétől, ami ritkaságnak számít.

Amennyiben bűnösnek találják kiskorú molesztálásában, akár nyolc évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik. Gyermekpornó birtoklásáért pedig további két évre. Ha elírtélik, biztosan nem a Vatikánban tölti le a büntetését, ott ugyanis nincs erre megfelelő börtön.

Rovatok