Index Vakbarát Hírportál

Beszállt az egyik legesélyesebb republikánus az elnökválasztásba

2015. július 13., hétfő 13:21

„Indulok az elnökségért, mivel az amerikaiak olyan vezetőt érdemelnek, aki harcolni és győzni fog értük" – írta a Twitterén Scott Walker wisconsini kormányzó, hivatalosan is bejelentve ezzel, hogy megpályázza a republikánusok elnökjelöltségét.

Walker indulását eddig is biztosra vették az amerikai médiában, és az elmúlt hónapokban több felmérés is őt hozta ki a legesélyesebbnek a jeöltség elnyerésére. A RealClearPolitics felméréseket összesítő átlaga alapján most is a második helyen áll 10,5 százalékkal, de az első Jeb Bush sem emelkedik ki toronymagasan a mezőnyből a maga 16,3 százalékával.

A 47 éves, Harley Davidsonjával az előválasztó államokat járó Walker szinte a semmiből lett az egyik esélyes induló Bush és a floridai szenátor Marco Rubio mellett. Egyik legnagyobb erősségének azt tartják, hogy egyszerre tud az establishment felé szólni, illetve az ezzel szembehelyezkedő szavazókat is el tudja érni. Kormányzóként több döntésével, az üzleti körök támogatását szerezte meg, például amikor nekiment a szakszervezeteknek. Máskor azonban a Tea Party felé mozduló republikánusokat is meg tudta szólítani.

Miközben a demokratáknál alig-alig akar valaki megpróbálkozni Hillary Clinton mellett, a rekordszámú indulóval – Walker a 15. elnökjelölt-jelölt – a republikánusoknál a verseny egyelőre teljesen nyílt. Sok idő pedig már nincs az első megmérettetésig, augusztus 6-án jön az első vita, amiben csak a tíz legerősebb jelölt vehet részt, és addigra pontosabb képet kapunk az erőviszonyokról.

Rovatok