Index Vakbarát Hírportál

Sínre szerelt motoron menekülhetett a börtönből a mexikói drogbáró

2015. július 13., hétfő 07:04 | aznap frissítve

Egy földalatti alagúton, egy sínre szerelt motoron juthatott ki a börtönből Mexikó első számú drogbárója, Joaquin Guzmán.

Az El Chapo, azaz Köpcös becenevű bűnöző szombaton este tűnt el nyomtalanul a cellájából. A biztonsági kamerák az utolsó képeket szombaton este 20:52-kor készítették róla. Az 58 éves férfi ezután a cellájában lévő zuhanyzóba ment, aminek nem minden részét pásztázzák a kamerák.

Amikor már hosszabb ideje nem volt látható a képernyőkön, az őrök kinyitották a celláját, de az ország legveszélyesebb bűnözőjének addigra nyoma veszett.

Mint kiderült, a 166 centi magas gengszter egy 1,5 kilométer hosszú alagútrendszeren keresztül jutott ki a börtönből. Az alagútba lépcsőket, világítást, szellőzést és egy sínre szerelt kismotort is beépítettek, amin valószínűleg eredetileg a kitermelt földet szállították el az alagút építésekor.

Az alagútba egy alig 50-szer 50 centis lyukon keresztül lehetett lejutni Guzmán zuhanyzójából. Nem kizárt, hogy a köpcös drogbáró az év elején azért kezdett éhségsztrájkba, hogy egy kicsit lefogyjon, és át tudja passzírozni magát az alagút lejáratán.  Az alagút egy építési területre vezetett, itt léphetett meg Guzmán. 

A Sinaloa-kartell vezetője korábban 2001-ben szökött meg a börtönből. Guzmánt 2014 februárjában volt felesége házában vették körül a kormányerők. A drogbáró akkor is egy alagúton keresztül tudott kimenekülni a gyűrűből. A Culiacán szennyvízhálózatával és hat másik házzal összekötött csatornarendszerbe a fürdőkád alatt lévő rejtett ajtón keresztül lehetett lejutni. A sikeres menekülés után azonban elkövetett egy hibát: telefonon kért segítséget társaitól, a nyomozók pedig beazonosították a hívást, és elfogták

Joaquin Guzmán a körözött drogbárók amerikai listáján az első helyen szerepelt. A Forbes magazin a világ legnagyobb hatalmú gengsztereként tartja számon. A Sinaloa-kartell a mexikói drogháború meghatározó szereplője. A kábítószer-kereskedelem elleni harcban több mint 77 000 ember vesztette életét 2006 vége óta.

Rovatok