Index Vakbarát Hírportál

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy katonai állomáson Afganisztánban

2015. július 13., hétfő 13:36

 A Kelet-Afganisztánban történt támadásban legkevesebb harminchárman meghaltak és további huszonhárman megsebesültek, írta az MTI.

Egy afgán rendőr elmondta, hogy amikor az öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, a Chapman támaszpont afgán tartományi erők által őrzött ellenőrzőpontjánál több civil jármű is arra várt, hogy átkelhessen, és folytathassa útját az egyik közeli főúton. Emiatt volt a merényletnek sok polgári áldozata.

Egy amerikai védelmi tisztségviselő közlése szerint a Chapman támaszponton amerikai különleges egységek is teljesítenek szolgálatot. A NATO pedig hétfői közleményében azt írta, hogy sem amerikaiak, sem az észak-atlanti szövetség más tagországának személyzete nem sebesült meg a támadás következtében.

Egyelőre senki nem vállalta magára a merénylet elkövetését.

A NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) harci küldetése január elsejével hivatalosan véget ért Afganisztánban. Ezzel egy időben vette kezdetét az Eltökélt Támogatás fedőnevű misszió, amelynek keretében húsz ország (köztük Magyarország) mintegy 12 ezer katonája képezi ki és látja el tanácsokkal az afgán biztonsági erőket.

Rovatok