Index Vakbarát Hírportál

Tévedésből rossz repülőt vizsgáltak át a szerelők, kényszerleszállás lett a vége

2015. július 14., kedd 21:59

Két évvel ezelőtt kényszerleszállást kellett végrehajtania egy repülőgépnek, miután az egyik hajtóműve kigyulladt. A nyomozás során mostanra kiderült, hogy a gép állapotának ellenőrzésére kijelölt szerelők tévedésből egy másik gépen dolgoztak.

A füstölgő Airbus A319-es percekkel felszállása után már vissza is fordult a londoni Heathrow repülőtérre még 2013 májusában. A fedélzeten 75 utas és az ötfős személyzet utazott, eredetileg Oslóba utaztak volna. A kényszerleszállás után a vészcsúszdán és -kijáratokon keresztül kellett elhagyniuk a gépet, írja a Metro.

Az ügyben akkor nyomozás indult, amely mostanra kiderítette, hogy a gép állapotának ellenőrzésére kijelölt két szerelő tévedésből egy másik gépet vizsgált át. A félreértést állítólag a dolgozók extrém mértékű kialvatlansága és fáradtsága okozta, amit a rengeteg munka és túlóra idézett elő.

A nyomozás azt is megállapította, hogy a hibát feltehetőleg több szervezeti tényező együttesen idézte elő. A gépen utazók közül, az ablakon keresztül, többen is észlelték, hogy valami nincs rendben a repülővel, és ezt megpróbálták jelezni is a személyzet tagjainak, azok azonban nem teljesen értették az üzenetet – vagy csak nem akartak foglalkozni a panaszokkal. Később kiderült, hogy az utasoknak volt igaza.

Rovatok