Index Vakbarát Hírportál

200 kommandós ütött rajta 4 késes terroristán

2015. július 14., kedd 06:50

Kínai rendőrök három bujkáló terroristát lelőttek, egyet pedig megsebesítettek az északkelet-kínai Liaoning tartomány székvárosában - írja az MTI. A rendőrség a négy férfit egy június 12-i terrortámadással gyanúsítja, mellyel kapcsolatban eddig már 16 embert tartóztattak le. 

Vagy 200 rendőr és kommandós vette körül azt a senjangi lakást, ahol a négy ember rejtőzött, majd miután a hosszú pengéjű késekkel felfegyverkezett ujgurok ellenálltak, a három férfit lelőtték, és csak a nőt fogták el.

A kínai állami hírügynökség csak egyetlen apró információt hagyott ki tudósításából:

azt, hogy pontosan milyen terrorcselekménnyel gyanúsították az ujgurokat.

Egyébként a terrororvádat sem kell mindig készpénznak venni: a főleg a hszincsiangi régióban élő 10 millió iszlám vallású ujgurt ugyanis keményen elnyomják a kínai hatóságok, akik minden ellenállást iszlám szélsőséges terrortámadásnak - vagy arra való felbujtásnak - minősítenek, és keményen megtorolnak. 

Az ujgurok ellenállása a sufniterrorizmusra korlátozódik, ami azt jelenti, hogy késes támadásokat intéznek a központilag betelepített kínaiak (pontosabban: han etnikumba tartozók) ellen, de előfordult pár robbantás is. A terrortámadások azonban az elmúlt években megszaporodtak, és összesen több száz civil áldozatot követeltek.

Az elmúlt napokban a kínai hatóságok  kiterjedt terrorellenes kampányt indítottak, amelynek keretében gyanúsítottak - kösztük ügyvédek és aktivisták - százait fogták el és ugyancsak százak ügyében hoztak gyorsított eljárásban ítéletet. Többnyire terrortámadások, szélsőséges vallási tevékenység, fegyver- és robbanószergyártás, terrorista propaganda terjesztése és illegális határátlépés miatt marasztalták el őket.

Rovatok