Index Vakbarát Hírportál

Kommandósok elleni terrortámadást hiúsítottak meg Franciaországban

2015. július 16., csütörtök 15:29

A francia hatóságok hétfőn őrizetbe vettek négy fiatal férfit, akik egy dél-franciaországi kommandós kiképzőhely ellen terveztek merényletet. A csütörtökön nyilvánosságra hozott részletek szerint a négy férfi december végén vagy január elején akart támadni, a párizsi iszlamista merényletek évfordulóján, írja az MTI.

A hatóságok egy 16, egy 17, egy 19 és egy 23 éves férfit vettek őrizetbe, akik azt állították, hogy az Iszlám Államhoz tartoznak. A 23 éves, Djebril nevű férfi a haditengerészetnél szolgált volt katona, aki abban a Perpignan városához közeli Collioure-nál lévő haditengerészeti kiképző bázison szolgált, amely ellen merényletet terveztek.

A férfi személyes gyűlöletet táplált a bázis ellen, ahonnan többszöri betegállomány után tavaly januárban szerelt le. A négy férfi azt tervezte, hogy a kiképzőhelyen elrabolnak egy tisztet, kivégzik, az arról készült felvételeket pedig közzéteszik a neten. A társaságot a 17 éves fiú anyja leplezte le, aki jelezte a hatóságoknak, hogy fia Szíriába készül utazni, hogy csatlakozzon a dzsihadistákhoz.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter szerint 1850 francia állampolgárnak vagy Franciaországban élő embernek vannak dzsihadsita kapcsolatai, közülük jelenleg 500-an tartózkodnak Szíriában vagy Irakban.

Rovatok