Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas erdőtűz pusztít Görögországban

2015. július 17., péntek 19:22

Hatalmas erdőtűz ütött ki pénteken Görögország déli részén, valamint Athén közelében; a tűzoltók repülőgépekkel, helikopterekkel igyekeznek megfékezni a lángokat, legalább három település lakóit evakuálták. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök közölte, Görögország az Európai Unióhoz fordult segítségért, a többi között négy további tűzoltó repülőgépet kér - közölte az MTI.

Az Athén központjától tíz kilométerre fekvő Hymettus hegyen bozóttűz lobbant fel, a füst beborította a főváros egyes részeit is. A lángok eleinte gyorsan terjedtek. A tűzoltóság szóvivőjének elmondása szerint délután 140 tűzoltó, 60 gépjármű, 7 repülőgép és 4 helikopter próbálta megfékezni a lángokat. Legalább ötven apácát menekítettek ki egy a hegy lábánál fekvő monostorból.

A másik tűz a Peloponnészosz félsziget déli csücskében, Lakonia körzetében keletkezett, a lángokat az erős szél is táplálja. Elővigyázatosságból legalább három települést evakuáltak a hatóságok. Az ottani munkákban 120 tűzoltó, 51 gépjármű, 3 repülő és 2 helikopter vesz részt.

Három új tűz keletkezéséről is jelentések érkeztek. Kettő Athén körül, míg egy szintén a Peloponnészosz félszigeten.

Görögországban gyakoriak az erdőtüzek nyáron az erős szelek és magas hőmérsékletek miatt. A legnagyobb pusztítást legutóbb 2007-ben végezték a tüzek. Akkor tizenkét ember vesztette életét a katasztrófában, és több ezer hektárnyi erdőterület égett le.

 

Rovatok