Index Vakbarát Hírportál

Nem engedték át Magyarországra a munkácsi lövöldözés érintettjét

2015. július 17., péntek 19:31

Az ukrán határőrök pénteken nem engedték ki Ukrajnából az elmúlt hét végi munkácsi lövöldözés egyik fő érintettjét, Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselőt. Lanyo Magyarországra akart beutazni a testőreivel együtt a Csap-Záhony közúti határátkelőhelyen, írja az MTI. 

Lanyo egy fekete Mercedesszel érkezett a határállomásra, de az ukrán határőrök megtagadták útlevelének kezelését arra hivatkozva, hogy a számítógépes rendszer meghibásodott. 

A képviselő az ügyészségtől vár magyarázatot arra, hogy miért tagadták meg tőle a kilépést. A képviselői mentelmi joggal rendelkező Lanyo az ukrán parlament Népakarat elnevezésű ellenzéki frakciójának a tagja.

Közölte, hogy a családját szerette volna olaszországi nyaralásra vinni. Vaszil Szervatyuk, az Ukrán Állami Határőrszolgálat (DPSZU) parancsnokhelyettese ugyanakkor délután azt közölte az Ukrinform hírügynökséggel, hogy Csapon megtörtént Lanyo útlevelének a kezelése, de a képviselő meggondolta magát, és visszafordult a határról.    

Munkácson a hét végén három halálos áldozatot követelő lövöldözés történt Lanyo testőrei és a Jobboldali Szektor szélsőséges szervezet emberei között. Vélhetően a csempészpiac felosztása körüli ellentétek miatt. 

Rovatok