Index Vakbarát Hírportál

Németországban maradhat a Merkel miatt síró menekültlány

2015. július 17., péntek 16:40 | aznap frissítve

Van remény arra, hogy családjával együtt Németországban maradhat az a 14 éves palesztin menekült lány, aki egy Angela Merkellel tartott fórumon sírta el magát a kancellár kemény szavai miatt. Merkel egy nyilvános fórumon iskolásokkal beszélgetett, amin Reem Sahwil is ott volt. A Libanonból négy éve Németországba érkezett, németül kiválóan beszélő, és egy rostocki mozgáskorlátozott-iskolába járó lány azt mondta a kancellárnak: tanulni szeretne, és a jövőjét Németországban képzeli, de folyamatosan a kiutasítás réme fenyegeti őket.

Merkel azt mondta: személyesen ugyan nagyon szimpatikusnak találja a lányt és megérti a problémáját, de Libanon biztonságos országnak számít, így a német törvények szerint onnan nem tudnak minden menekülteket befogadni - bizony lesz, akit vissza fognak küldeni. A lány emiatt sírni kezdett, Merkel a maga módján vigasztalni próbálta, de emiatt sok kritikát kapott a neten.

Merkel megríkatott egy menekült lányt

Az eset után a lány azt mondta: egyáltalán nem haragszik a kancellárra: "Meghallgatott és elmondta a véleményét, amit én teljesen rendjén valónak találok". A lány amiatt csalódott, hogy a kancellár semmit nem tudott ígérni neki és a családjának, de azt mondta reménykednek.

Aydan Özoğuz, a német kormány menekültügyi megbízottja azt mondta: nem valószínű, hogy Reem családját kiutasítják, hasonló esetekben hosszú időre szóló ideiglenes tartózkodási engedélyeket szoktak kiadni. A kormánymegbízott ugyan nem ismerte Reem pontos körülményeit, de úgy látja: a lány kiválóan megtanult németül, régóta él Németországban, így van esélye a maradásra. Aydan Özoğuz szerint épp az ilyen személyes élethelyzetek miatt változtatták meg a német menekültügyi törvényt, hogy az integrálódott fiataloknak perspektívát adjanak.

Roland Methling, Rostock független polgármestere azt mondta: sem Reem családját, sem a többi hasonló helyzetben lévő családot nem fogja kitoloncolni az önkormányzat, mert 

ebben az esetben ők is érzik a humanitárius felelősség súlyát,

aminek a polgármester szerint a törvényekben is meg kell jelennie.

A német idegenrendészeti törvényt egy hete módosították. Eszerint aki már legalább nyolc éve, gyermekkel együtt pedig legalább hat éve bevándorlóként Németországban él, megtanulta a német nyelvet, és képes eltartani magát, hosszabb ideig kaphat ideiglenes tartózkodási engedélyt. A törvény szerint ugyanakkor azokat a migránsokat, akik ezeknek a feltételeknek nem felelnek meg, a korábbinál gyorsabban toloncolják majd ki Németországból.  Bár a palesztin lány csak négy éve él Németországban, a német kormány egyik szóvivője azt mondta: már a négy éves iskolalátogatás is jó esélyt ad az ideiglenes tartózkodási engedély meghosszabbítására.    

Rovatok