Index Vakbarát Hírportál

Kedves női olvasónk! Ön elgondolkozott már azon, hogy az Iszlám Államnak szolgáljon?

2015. július 17., péntek 13:35

Nehezen érthető, hogy egy nő miért tenne meg egy több ezer kilométeres rázós utat a Közel-Keletre azért, hogy beálljon szolgálni a nők elnyomásában élen járó terrorszervezetbe, amelyben a legapróbb nyugatias gesztusára is azonnali csonkítás, sőt lefejezés lehet a válasz. Márpedig Svédországból egyre több nő indul útnak az Iszlám Államba, hogy ott beálljon mudzsahidnek. 

A svéd titkosszolgálat (Säpo) Local.se által idézett összesítése szerint az elmúlt hónapokban 40 nő csatlakozott az Iszlám Államhoz. Az al-Kaidának – ami Szíriában háborúban áll az Iszlám Állammal – becsléseik szerint nagyjából 300 szimpatizánsa van, és a titkosszolgálat összesen 150 emberről tud, aki a dzsihádért utazott a Közel-Keletre – ezek több mint egyharmada volt nő.

A nőket „logisztikai és támogató feladatokra” használták, és mi tényleg nagyon szurkolunk nekik, nehogy szerencsétleneknek egy iszlamista vezető szeszélye folytán olyan sors jusson, mint az Iszlám Állam más női „támogató” egységeinek.  

A titkosszolgálat konkrét esetekről nem számolt be, de a médiát bejárta egy 15 éves lány története, aki a szíriai Homszból telefonált haza – ő egyébként nem az Iszlám Államhoz, hanem az al-Kaida helyi kirendeltségéhez, az an-Núszra Fronthoz akart csatlakozni. Szintén ismertté vált Faten Umm Fida története, aki egy brit szélsőséges feleségeként jutott el Szíriába, és azóta, hogy férje elesett, svéd nőket igyekszik a dzsihád ügyének megnyerni a távolból.

Sokak popsztárként tekintenek a neten megismert dzsihádistákra – nem csak zenei kvalitásaik miatt –, és rajongóként indulnak neki az útnak, ahonnan csak börtön vagy javítóintézet árán van visszatérés.

Rovatok