Index Vakbarát Hírportál

Visszafoglalták a Vörös-tenger kulcsát

2015. július 17., péntek 07:10

A jemeni kormányerők visszafoglalták az ország második legnagyobb városát, Ádent a síita húszi felkelők megszállása alól - ismerteti az MTI a jemeni kormány pénteki bejelentését.

A Sky News Arabia hírtelevízió híradása szerint csütörtök este több mint hetven lázadó adta meg magát a kormányerőknek a hétszázezres város két központi, Krater és Mualla negyedében, és ezzel felszámolták az utolsó ellenállási gócot is. A kikötő előző napi visszafoglalása után már több Szaúd-Arábiába menekült kormánytag is visszatért a városba.

A szaúdi erők által támogatott kormányerőknek ez az első sikere a húszi felkelés márciusi kirobbanása óta. Áden egyébként évszázadok óta virágzó kikötőváros, a Vörös-tenger kulcsának tartják stratégiai fekvése miatt, és itt, a Bab el Mandeb-szorosban találkoznak az Indiából Afrikába, illetve a Szuezi-csatornán keresztül vezető hajóutak.

Az arab-félsziget déli részén folyó vallásháborúba oltott hatalmi harc Szaúd-Arábia és Irán kliensei között. A szunnita koalíció bombázásainak rengeteg civil áldozata van, az ENSZ hármas - legsúlyosabb - szintű humanitárius válságnak minősítette a jemeni belháborút. Az országban lakó 21 millió ember 80 százaléka szorul segítségre.

Az eseményeket mi is szorosan követtük, és igyekeztünk feltárni azt, mi baja van egymással a szunnita és a síita felekezeteknek.

Rovatok