Index Vakbarát Hírportál

Nem állnak le az iszlamisták

2015. július 19., vasárnap 08:28

Három afrikai keresztényt rabolt el Líbiában az Iszlám Állam, amely vasárnap az áldozatok útlevelének fényképével hitelesítette állítását. A túszok Egyiptomból, Ghánából és Nigériából származnak. 

Egy magát megnevezni nem kívánó helyi lakos azt mondta, hogy a férfiakat Szirt városától délkeletre, Nufijah településen ejtették rabul. Az értesülést megerősítette Mohamed el-Hedzsázi, a nemzetközileg elismert líbiai kormány katonai szóvivője.

Az Iszlám Állam, hasonlóan ahhoz, ahogy azt tette Irakban és Szíriában, az észak-afrikai Líbiában is jelentős területeket foglalt el az országban uralkodó káosz miatt. Több tucatnyi embert lefejeztek és külföldi érdekeltségeket támadtak meg az ország fővárosában, Tripoliban. 

Közben Algériában iszlamista fegyveresek rajtaütöttek Algériában egy katonai konvojon, és megöltek 11 katonát. Az eset a fővárostól, Algírtól 240 kilométerre nyugatra, erdős területen történt 

Az egyiptomi Sínai-félszigeten pedig két katonai ellenőrzőpontot támadtak meg iszlamista fegyveresek szombaton, a merényletekben megöltek öt egyiptomi katonát és hetet megsebesítettek. A támadások az észak-sínai Sejk-Zuvejd település mellett történtek. A merényletek elkövetését a Vilaját Színáa (Sínai Tartomány) nevű szélsőséges szervezet vállalta magára.

Mindkét ellenőrzőpont színhelye volt az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezethez köthető szélsőséges csoport összehangolt támadásának július 1-jén. A szélsőségesek összesen öt ellenőrzőpontot rohantak le, és kéttucatnyi katonát öltek meg. A legveszedelmesebbnek tartott egyiptomi terrorcsoport, a Sínai Tartomány tavaly novemberben fogadott hűségesküt Abu Bakr al-Bagdádinak, az ISIS önjelölt kalifájának.

Rovatok