Index Vakbarát Hírportál

90 éves dánt jelentett fel a Simon Wiesenthal Központ

2015. július 20., hétfő 12:51

A Simon Wiesenthal Központ egyik ismert nácivadásza Dániába utazik, hogy feljelentést tegyen egy 90 éves háborús bűnös ellen – írja a Local.

A 90 éves dán férfiról azt feltételezik, hogy részt vett több zsidó meggyilkolásában egy fehéroroszországi fogolytáborban a II. világháború alatt, ezt Efraim Zuroff, a büntetlen háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó szervezet jeruzsálemi irodájának igazgatója közölte a  a dán médiával.

Mivel a dán igazságügyi minisztérium nem lép semmit, úgy döntöttem, hogy személyesen kell eljönnöm Koppenhágába, hogy feljelentést tegyek

– mondta Zuroff. Azt reméli, hogy a bizonyítékai elegendőek lesznek egy tárgyalás lefolytatásához.

65 év után új per jöhet?

Dánia úgy került a központ látóterébe, hogy tavaly októberben megjelent egy könyv, amiből kiderül, hogy dán halálosztagok 1400 zsidó fogoly meggyilkolásában működtek közre 1942 és 1943 között a Fehéroroszország délkeleti részén található Babrujszkban. 

A gyanúsított Helmuth Leif Rasmussen, aki többször beszélt nyilvánosan arról, hogy  a Dán Szabad Hadtest (Frikops Danmark) nevű 800 fős náci gárda tagja volt. Azt viszont tagadta, hogy köze van a babrujszki táborban történt mészárláshoz. Azt állítja, hogy ő csak újoncként, katonai kiképzésen volt a táborban, de nincs semmi köze „a többi dologhoz”.

„Azt kívánom, hogy bárcsak sose léptem volna be az osztagba, de a múltat nem tudom megváltoztatni" – mondta Rasmussen. Már csak a dán hatóságon múlik, hogy mi lesz az 90 éves férfi sorsa. Ha bűnügyi eljárás indul, 65 év után ez lehet az első náciper az országban.

Múlt héten egy 94 éves, egykori auschwitzi őrt ítéltek négy év börtönre Németországban. A perben magyar holokauszttúlélők is tanúskodtak.

Rovatok