Index Vakbarát Hírportál

A Buckingham-palota adhatta ki a karlendítős videót

2015. július 20., hétfő 11:23

Elképzelhető, hogy maga a Buckingham-palota adta ki véletlenül a királynőről még gyerekkorában készült náci karlendítős videót, írja a Daily Beast. Bár a palota a hétvégén bejelentette, azonnal vizsgálatot indítanak, hogy kerülhetett illetéktelen kezekbe az érzékeny felvétel, a Telegraph szerint a királyi levéltár maga adhatta a felvételt dokumentumfilmkészítőknek.

Véletlenül adhatták ki

Kiderült ugyanis, hogy ugyanebből a házivideóból egy másik részletet bemutattak a Royal Childhood (Királyi gyerekkor) kiállításon – az ott bemutatott rész néhány másodperccel követi a nyilvánosságra sosem szánt karlendítős epizódot a szalagon.

A lap szerint amikor először elkezdték nyilvánosságra hozni az archív feltételeket, azonnal óriási érdeklődés övezte a kezdeményezést. Dokumentumfilmek sora készül, mivel jövőre 90 éves lesz a királynő, és szeptemberben átveszi az Egyesült Királyság leghosszabban uralkodó uralkodója címet Viktória királynőtől, aki 63 éven és 216 napon át koptatta a trónt. Erzsébet még csak 63 év és 162 napnál tart, de a harmadik III. Györgyöt a maga 59 évével messze lekörözte.

Így elképzelhető, hogy a levéltár véletlenül benne felejtette egy független filmesnek eljuttatott anyagban a karlendítős részt is. A felvétel azonnal hatalmas felzúdulást keltett, különösen annak fényében, hogy a királynő három hete látogatta meg a bergen-belseni koncentrációs tábort, ahol Anne Frank is meghalt. A háború végén ez volt a legismertebb náci tábor, mivel a felszabadítókkal érkezett forgatócsoport filmje elsőként mutatta be a világnak a lágerek sokkoló képeit.

Hitler hatalmának korai időszakában készült

Szombaton a Sun hozta nyilvánosságra azt a felvételt, melyen az alig hétéves Erzsébet hercegnő (aki azóta Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága mellett a nemzetközösségi királyságok uralkodója és egyben az anglikán egyház feje) náci üdvözlésre lendíti karját.

A több mint nyolc évtizede készült példátlan felvételen Erzsébet édesanyja és nagybátyja is náci üdvözlésre lendíti a karját. A 17 másodperces fekete-fehér némafilm 1933-ban vagy 1934-ben, Adolf Hitler hatalmának korai szakaszában készülhetett Balmoralban, a királyi család skóciai rezidenciáján. 

Erzsébet hercegnő és húga, Margit hercegnő és édesanyjuk, a későbbi Erzsébet anyakirálynő mellett édesapjuk bátyja, Eduárd herceg, a későbbi VIII. Eduárd király látható a kastély parkjában.

Eduárd volt a nácibarát a családban

Eduárdról azonban széles körben közismert és jól dokumentált volt, hogy szimpátiával viseltetett Hitler iránt, akit 1937-ben Münchenben meg is látogatott, és korabeli beszámolók szerint náci karlendítéssel üdvözölt. Eduárd egy évvel korábban, 1936-ban, alig 327 napi uralkodás után távozott a brit trónról, amely helyett inkább kétszeresen elvált amerikai szerelmét, Wallis Simpsont választotta. A monarchiát alapjaiban megrázó botrány után lett az Egyesült Királyság uralkodója VI. György néven Albert yorki herceg, Eduárd öccse, II. Erzsébet királynő édesapja.

VI. György király és hitvese a II. világháború alatt a nácikkal szemben tanúsított hősies brit ellenállás élő jelképévé vált: kikezdhetetlen tekintélyre és közmegbecsülésre tettek szert kiállásukkal a szenvedő londoniak mellett. A királyi házaspár az angliai csata legsötétebb heteiben sem hagyta el Londont, a hitleri légierő egymást követő támadásainak szüneteiben együtt rendre megjelentek az éppen kibombázott negyedekben.

A palota szóvivője hangysúlyozta: abban az időben "senki nem tudhatta, hogy később mivé fejlődik mindaz, amit a korabeli híradókban is rendszeresen mutatott náci üdvözlés jelképezett".

Borítókép: Niklas Halle'n / AFP

Rovatok