Index Vakbarát Hírportál

Ukrajnában bekérették a magyar nagykövetet

2015. július 20., hétfő 19:32

Bekérették az ukrán külügyminisztériumba a kijevi magyar nagykövetet, írja az MTI.

Natalija Halibarenko külügyminiszter-helyettes azért kérette Keskeny Ernőt, mert a magyar parlament honlapján megjelent a nemzetbiztonsági bizottság június végi ülésének jegyzőkönyve, amin Lázár János azt mondta, hogy az ukrán-orosz konfliktus nyomán radikálisan megváltozott az ország nemzetbiztonsági helyzete, és ezért is kell átszervezni és a létszám növelésével megerősíteni az Információs Hivatalt.

A katonai titkosszolgálat, katonai hírszerzés és a polgári hírszerzés ebben a munkában Ukrajnában kiválóan teljesített

- mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint a szomszédos országok közül jó néhányban tapasztalhatók kifejezetten magyarellenes fellépések, például a kijevi külügyminisztérium mindent megtesz azért, hogy akadályozza a kárpátaljai magyarság mindennapjainak megkönnyítését célzó magyar kormányzati törekvéseket.

Az ukrán külügy szerint Lázár János Ukrajna függetlenné válása óta példátlan kijelentéseket tett a magyar titkosszolgálatok Ukrajna területén folytatott tevékenységéről. Halibarenko megengedhetetlennek nevezte, hogy a magyar titkosszolgálatok az ukrán partnerszolgálatok előzetes értesítése nélkül folytattak tevékenységet Ukrajna területén.

Az ukrán miniszter visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint nem kapnak megfelelő segítséget a Kárpátalján tömbben élő magyar nemzeti kisebbség tagjai.

Rovatok