Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor beszédét idézték az amerikai szenátusban

2015. július 21., kedd 16:34

Az illiberális demokráciáról szóló tusnádfürdői gondolatokat ezúttal Tom Malinowski helyettes államtitkár idézte föl, nem éppen pozitív kontextusban, a civilek vegzálásáról és az információhoz való hozzáférés korlátozásáról is beszélve. Kambodzsával, Etiópiával és Azerbajdzsánnal egy sorban említve a miniszterelnököt.

Úgy látszik, Orbán Viktor tavaly július 25-én elmondott tusnádfürdői beszéde sokkal nagyobb karriert fut be, mint az 1989-es Nagy Imre-újratemetésen tartott szónoklata. Ekkor beszélt arról, hogy:

...amit Magyarországon építünk, illiberális állam, nem liberális állam.

A Wikipédián már szép gyűjtés található arról, hogy Bill Clintonnal bezárólag milyen nemzetközi reakciók érkeztek a beszédre, és ezt most egy újabbal is ki lehet egészíteni. Az amerikai Szenátus egyik múlt csütörtöki bizottsági meghallgatásán ezúttal Tom Malinowski demokráciáért és emberi jogokért felelős külügyi helyettes államtitkárnak jutott eszébe a tusnádfürdői beszéd, és hát nem éppen pozitív kontextusban. Malinowski a következőket mondta:

„Sajnos világszerte számos ország, Kambodzsától Etiópián át Azerbajdzsánig igyekezett az Oroszországra és Kínára jellemző elnyomó politika példáját követni. Ezek az országok olyan törvényeket hoztak, melyek ellehetetlenítik a civil szervezetek működését és korlátozzák az információhoz való hozzáférést az interneten és más médiákban.

Talán emlékeznek a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor tavaly nyári beszédére, amikor kifejezte azon szándékát, hogy az orosz és kínai példát követve egy illiberális államot akar építeni.

Amikor az autoritárius vezetőktől saját hazájukban és külföldön is egy átlátható és elszámoltatható kormányzást kérnek számon egyetemes értékek és nemzetközi törvények alapján, azoknak kapóra jön, hogy alternatív modellekre mutogathatnak, melyeket olyan befolyásos nagyhatalmak képviselnek és propagálnak, mint Oroszország és Kína."

A helyettes államtitkár az amerikai külügyminisztériumban hasonlóan szigorú álláspontot képvisel emberi jogi kérdésekben, mint az a Thomas Melia, aki márciusban bejelentette budapesti tárgyalópartnereinek, hogy kiszáll a politikából.

Malinowski teljes beszéde itt olvasható.

Rovatok