Index Vakbarát Hírportál

Próbahajókkal tesztelik az új Szuezi-csatornát

2015. július 21., kedd 22:22

Az egy éve elkezdett felújítás a tesztelés fázisába ért, hétvégén próbajáratok indulnak az újjáépített Szuezi-csatornán.

A Szuezi-csatona Hatóság elnöke, Moháb Mamís altengernagy bejelentette, hogy pénteken fejeződik be az 1869-ben épült, 193,3 kilométer hosszú csatorna bővítése, írja az MTI az al-Ahrám egyiptomi állami lapra hivatkozva. A 2011-es események utáni kaotikus évek lezárásának és a belpolitikai helyzet stabilitásának jelképének szánják Egyiptomban a csatorna felújítását. A szombati próbaüzem során először csak néhány hajó halad át, majd később a két párhuzamos medret tesztelik egyszerre kereskedelmi teherhajókkal.

A munkálatok sikerét többen aggódva figyelték, ugyanis a tavaly júniusban beiktatott államfő, Abdel-Fattáh esz-Szíszi mindössze egy évet adott a feladatok elvégzésére, míg több szakértő szerint a biztonságos munkához legalább három év kellett volna. 

A történelmi jelentőségű projektet különböző imázsfilmekkel segítik elfogadtatni az ország lakosságával, múlt hónapban a kivitelező cég sokatmondó címmel adott közre egy videót. A

Versenyfutás az idővel

dokumentumfilm azt mutatja meg a nézőknek, hogy a munkálatok során a markolók akár több mint másfélmillió köbméter homokot is kitermeltek naponta.

Az építkezés költsége 60 milliárd egyiptomi fontra (ez több mint 2300 millárd forint) rúg. A hivatalos átadás augusztus 6-án lesz, a tervek szerint az eseményen látható lesz a Franciaországtól várásolt három Rafale-típusú harci repülőgép egyike is, melyet egy 1600 milliárd forintos fegyverüzlet keretében vettek az egyiptomiak a franciáktól.

Rovatok