Index Vakbarát Hírportál

Kocsijában lőtték ki a rettegett terroristavezért

2015. július 22., szerda 16:33

Amerikai légitámadás végzett Musin al-Fadlival, az al-Kaida rettegett alszervezete, a Horászán csoport vezetőjével. A kuvatiti származású terrorista a szír felkelők északnyugati bázisterületén autózott, amikor kilőtték őt (arról a BBC által idézett Pentagon-közlemény nem szólt, hogy drónnal vagy vadászbombázóval). A skalpot még két hete gyűjtötte be a szövetséges légierő, de csak most hozták nyilvánosságra, mivel tavaly egyszer már tévesen kiáltották ki halottnak Fadlit, miután cirkálórakétákkal vették célba.

A 33 éves Fadli egészen fiatal korától Oszama bin Laden bizalmasának számított, állítólag azon kevesek között volt, akik előre tudtak a szeptember 11-i akcióról. A 2003-as iraki inváziót követően a térségben tevékenykedett az al-Kaida helyi vezetője, Abu Muszab al-Zarkavi alatt (fontosságát érzékelteti, hogy 7 millió dolláros vérdíjat tűztek ki a fejére), majd a terrorszervezet iráni összekötőjeként működött (ez igen kényes pozíció ismerve a síita rezsim a szunnita terroristákról alkotott véleményét). Logisztikai készségeit kamatoztatta 2013-tól Szíriában, ahol nem vett részt bevetésekben, hanem inkább a fegyver és az újoncok áramlását biztosította az an-Núszrához.

A Horászán-csoport egyébként az al-Kaida Afganisztánban székelő elitalakulata, veterán mesterlövészekkel, az afgán és csecsen háborút megjárt veteránokkal (nevét a kies iráni határhegységről kapta). Innen ment Szíriába a nagyjából 50 harcost számláló sejt, hogy a már-már az Iszlám Államhoz hasonló sikerekkel büszkélkedő an-Núszra Front harcát segítsék az Aszad-rezsim és az IS ellen (illetve hébe-hóba kiirtsanak egy-két rivális felkelő csoportot is).

Fadli likvidálását a Pentagon azzal indokolta, hogy "nagy terrortámadásokat" szervezett nyugati célpontok ellen, ami - amellett, hogy nem sajnálom őt - valószínűleg nem igaz. Hiszen az al-Kaida jelenleg az USA által támogatott ellenzékkel többé-kevésbé együttműködve azon munkálkodik, hogy minél jobban megerődítse amúgy sem gyenge (most olyan 10 ezer jól képzett katonával rendelkeznek) szíriai pozícióit. A cél érdekében ezért al-Zavahiri,

az al-Kaida vezetője konkrétan megtiltotta a Nyugat elleni terrortámadásokat.
 

Na de mit ér egy terrorista vezér halála?

Propagandaértékén kívül nem sokat, ha még oly rettegett is. És ezt a Pentagon egy belső tanulmánya jelentette ki, ami a kartellek és terrorszervezetek vezetőinél alkalmazott célzott likvidálás évtizedek óta divatos gyakorlatát elemzi. Erről itt olvashat egy posztot, de röviden összefoglalom, miért nem működik a vezetők költséghetékonynak tűnő kilődözgetése:

Rovatok