Index Vakbarát Hírportál

Már nem körözi az Interpol Janukovicsot

2015. július 22., szerda 14:54

A Janukovics családot képviselő ügyvédi iroda indítványa nyomán lekerült az Interpol körözési listájáról Viktor Janukovics volt ukrán államfő, közölte az MTI. Az ügyvédi iroda azzal magyarázta kérését, hogy a volt elnök elleni vádak politikailag motiváltak.

Az Interpol helyt adott a kérésnek, és július 16-a óta nem szerepel Janukovics a vörös körözési listán. Mint közölték, Janukovics neve "további utasításig" került le a körözési listáról, továbbá az egykori elnökre vonatkozó adatok elérhetőségét is felfüggesztették a szervezet tagországai számára.

Kijev a döntésre reagálva fogadkozott, hogy mindent meg fog tenni az exelnök hazaszállításáért és felelősségre vonásáért. Ukrajna a Janukovics elleni vádak bizonyítására hamarosan új bizonyítékokat fog benyújtani az Interpolhoz vagy egy lyoni bírósághoz.

Az Interpol jogellenes kisajátítás, sikkasztás, hűtlen kezelés és pénzügyi bűncselekmények miatt rendelt el januárban nemzetközi körözést a posztjáról eltávolított, tavaly február vége óta Oroszországban tartózkodó Janukovics ellen.

A 65 éves volt államfő ellen több bűnvádi eljárást is indított az ukrán főügyészség, hatalommal való visszaéléssel és tömeggyilkosságban való részvétellel is vádolják. Az ügyészség szerint ezeket a bűncselekményeket 2013 novembere és 2014 februárja között követte el, a kijevi hatalomváltást követelő tüntetéseken történt véres események idején.

Rovatok