Index Vakbarát Hírportál

8 tonna kokaint hozott a tengeralattjáró

2015. július 23., csütörtök 09:27

Az amerikai hatóságok lefoglaltak egy tengeralattjárószerű vízi alkalmatosságot Salvador partjainál, a bárka egész pontosan 7650 kiló kokaint szállított. Ez a szállítmány elég sok százmillió dollárt ért volna, de adtak volna is cserébe valamit: ekkora mennyiségből úgy 50-100 millió csíkot lehetett volna húzni, erős pillanatokat okozva a közép-amerikai lakosságnak.

A csempészek minden bizonnyal az Egyesült Államokba szerették volna eljuttatni a kábítószert, ha az amerikai légifelderítés nem figyel fel a nemzetközi vizeken haladó járműre, és emiatt nem indul a nyomába a parti őrság hajója.

A csempészek az ehhez hasonló, igazából csak félig a víz alá merülő járműveket évek óta használják az elsősorban Kolumbiából származó kábítószer Csendes-óceánon való szállításához. Mivel csak a légbeömlőjük, kipufogójuk és a kémlelőnyílásuk van a vízszint fölött, elvileg nehéz észrevenni. Ha ez mégis sikerül, a csempészek általában elsüllyesztik a szállítmányt, mielőtt az üldözők elérnék a hajót, nehogy a hatóságok hozzájuthassanak a tárgyi bizonyítékhoz. A lassú, két hetes úton szörnyű körülmények uralkodnak a pici hajókon — a komolyabb csempészeknek inkább profi, teljesen lemerülő tengeralattjáróik vannak, ezeket sokkal nehezebben találják meg a hatóságok.

A most lefoglalt hajó négy fős legénységét őrizetbe vették, az akció egy 15 országra kiterjedő nemzetközi együttműködés része — írja a Guardian. Bónuszként a világ legnagyobb drogfogásai: top 10 Afganisztántól Kaliforniáig.

Rovatok