Index Vakbarát Hírportál

Előrébb hozták a munkaidőt Észak-Koreában

2015. július 23., csütörtök 19:06 | aznap frissítve

Észak-Koreában a nagy melegre való tekintettel elrendelték, hogy hajnali öttől kezdődjön a műszak az állami szervezeteknél, a gyárakban és az iskolákban, írja a DailyNK. A lap értesülései szerint a nyári váltás, amit még Kim Dzsongil vezetett be az ezredforduló környékén nagyon sok problémát okozott az országban.

Az új napirendet a kormány a három legmelegebb koreai nap, a sambok első napjára időzítette. Ilyenkor elviselhetetlen hőség van egész Észak-Koreában. Bár néhány kiváltságos munkahelyen vannak légkondik, a vízerőművek áramkibocsátása a nyári szárazság idején annyira korlátozott, hogy ezeket nem engedik üzemelni.

A munkaidő előrehozása akár növelhetné is a dolgozók teljesítményét, az átállás azonban nehézkesen megy. A diákoknak így már hajnali 4-kor fel kéne kelniük készülődni, amit azonban sokan nem tesznek meg, emiatt pedig a korai időszakokban néhány iskolában az osztályok fele hiányzik, mondta a lap forrása.

A munkahelyeken is hajnali ötkor kezdenek és 1-kor végeznek ilyenkor. A hivatalok délutáni bezárása nagyon sok embernek okoz gondokat, az állami tulajdonú éttermek pedig a korai zárás miatt nem üzemelnek csúcsidőben, így sokan nem jutnak ételhez.

Helyi források szerint az új napirend eredetileg Kim Dzsongun jóságát jelezné, az emberek azonban úgy gondolják, nincs értelme munkába menni, mert nem csak áram nincs elég, de munka sem, az embereket pedig csak kifárasztja a korai kelés.

Rovatok