Index Vakbarát Hírportál

Falat épít a határára Törökország

2015. július 23., csütörtök 17:35

Falat épít a szíriai határának egy részére Törökország, illetve felújítja a már kihelyezett drótkerítést és néhány új árkot is ásnak a határszakaszon, hogy ezzel megakadályozzák a szélsőséges iszlamisták bejutását az országba. A török kormányzat azután döntött a határ megerősítése mellett, hogy hétfőn az Iszlám Állam (ISIS) öngyilkos merénylője 32 diákot megölt egy szír határ menti városban, írja a Business Insider.

Törökország NATo szövetségesei már többször kifejezték az aggodalmukat a részben az Iszlám Állam uralta területek mellett futó török-szír határral kapcsolatban, a merénylet pedig tovább erősítette azokat a félelmeket, amelyek szerint a szíriai konfliktus Törökországra is átterjedhet.

Barack Obama amerikai elnök szerdán este fel is hívta Recep Tayyip Erdogan török elnököt,  hogy megbeszéljék ezeket az aggodalmakat, és a beszélgetés végén megállapodtak, hogy együtt fognak dolgozni a szélsőségesek beáramlásának megállításán. Az elmúlt években több ezer külföldi szélsőséges csatlakozott az Iszlám Államhoz Törökországon keresztül, részben az iszlamistákkal szimpatizáló török csempészhálózatok segítségével.

"Már megállapítottuk, hogy melyek a határ legkritikusabb pontjai, és először ezeket a szakaszokat fogjuk megerősíteni minden rendelkezésünkre álló technológiával" - mondta újságíróknak a török kormányfőhelyettes, Bulent Arinc. Az egyik megoldás egy 150 kilométer hosszú, különálló elemekből álló fal lesz.

Rovatok