Index Vakbarát Hírportál

Öt év börtön a világ legnagyobb műkincs-hamisítási ügyében

2015. július 23., csütörtök 15:29

Öt év három hónapra ítélték Stuttgartban a világ legdrágább szobrászának hamisítóját, aki bűnbandájával több mint ezer hamisított Giacometti-szobrot értékesített.

Az 56 éves vádlott maga is szobrászművész, és nagyon sajnálja, ami történt. A bíróságon legalábbis ezt mondta, miután terjedelmes beismerő vallomást tett – írja az MTI. Nem véletlenül hamisítottak éppen Giacomettit, a svájci szobrász a világ legdrágább szobrászának számít. A L'homme au doigt (A mutató ember) című alkotása idén rekordáron, 141 millió dollárért cserélt gazdát – az úgy bő 38,6 milliárd forint.

A férfi bűntársaival együtt ipari méretekben dolgozott, több mint ezer szobrot hamisítottak. A hamisított szobrok mellé az eredetükről szóló legendát is kreáltak: az egyik bandatag Waldstein birodalmi grófnak, Alberto Giacometti testvérének, Diegónak adta ki magát. A vásárlóknak azt mesélték, hogy a szobrok Giacometti titokban tartott hagyatékából származnak, amit hamis eredetiségigazolásokkal is igyekeztek bizonyítani.

A banda hat éve bukott le. Az álgrófot kilenc év börtönbüntetésre ítélték, a bíróság az esettel kapcsolatban már összesen öt ítéletet hozott, további ügyek függőben vannak. A szobrokat készítő hamisító a bíróság szerint 390 ezer eurós nyereségre tett szert.

Rovatok