Index Vakbarát Hírportál

Törökország is falat épít a déli határához

2015. július 23., csütörtök 16:11

Törökország falat épít a Szíriával közös határához, megerősíti a drótkerítését és újabb árkokat ás, hogy megvédje magát a Szíriában és Irakban terrorista rendszert fenntartó Iszlám Állam (ISIS)-tól. A határvédelmi rendszer fejlesztését az Egyesült Államok is támogatja.

A török határvédelmi rendszer fejlesztését azután jelentették be, hogy a hét elején 32 fiatal halt meg egy török határvárosban elkövetett bombatámadásban, melynek elkövetésével az Iszlám Államot gyanúsítják. A hétfői suruci öngyilkos merénylet újra felerősítette a félelmeket, hogy a közel-keleti konfliktus egyre inkább Törökországra is átterjedhet.

Törökország NATO-szövetségesei már korábban is  aggodalmukat fejezték ki Törökország déli határának gyenge ellenőrzése miatt. Barack Obama amerikai elnök szerda este telefonon egyeztetett Tayyip Erdogan török államfővel arról, hogy hogyan akadályozzák meg a külföldi fegyveresek beáramlását és biztosítsák jobban az ország 900 kilométer hosszú déli határát — erősítette meg a Fehér Ház.

A Reuters értesülései szerint a készülő határvédelmi rendszerhez először meghatározzák a legkritikusabb szakaszokat és ezeken a részeken kezdik a fejlesztést. Lesz itt:

Az ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy túl későn cselekednek. A kurdok régóta gyanúsítják azzal a török államot, hogy titokban segítséget nyújtanak az Iszlám Államnak a kurdokkal szemben — ezt Törökország élesen tagadja. Török források szerint a hétfői merényletet egy török férfi követte el, aki tavaly az Iszlám Államba utazott. Az elmúlt időszakban több ezer török állampolgár lépett kapcsolatba a terrorista szervezettel.

Arról, hogy hogy húzta magára Törökország az Iszlám Állam egész problematikáját, ebben a cikkünkben olvashat utána részletesebben.

Rovatok