Index Vakbarát Hírportál

Életfogytiglanra ítélték az orosz neonácik egyik vezetőjét

2015. július 24., péntek 18:34

Öt brutális gyilkosság elrendeléséért, közte egy neves emberjogvédő megöletéséért pénteken életfogytiglani börtönre ítélte az orosz neonácik egyik ideológiai vezetőjét a moszkvai legfelső bíróság, írja az MTI. A Moszkvai Városi Bíróság közleményében kiemelte, hogy az életfogytiglani börtönbüntetés tükrözi azt a páratlan veszélyt, amelyet a vádlott a társadalomra jelent.

A férfi az ítélet kihirdetésekor elájult, orvost kellett hívni hozzá. Engedélyezték neki, hogy az ítélet ismertetését ülve hallgassa.

A Gorjacsev által alapított csoportnak, az Orosz Nacionalisták Harci Szervezetének (BORN) számos tagját ítélték az év elején börtönre. Gorjacsev 2013-ig Szerbiában bujkált, akkor kiadták Oroszországnak.

A szélsőséges férfi ügyvédje szerint az esküdtszék tagjaira nyomást gyakoroltak és ezzel magyarázható döntésük. Az esküdtszék korábban egyhangúlag bűnösnek találta Gorjacsevet számos gyilkosság megszervezésében, valamint a szélsőséges szervezet alapításában. Az ügyész igazságosnak és törvényesnek nevezte a döntést. Az elítélt politikai fogolynak mondta magát és szerinte ügyét meghamisították.

Gorjacsev 2008-ban alakította meg egy társával, Nyikita Tyihonovval a BORN-t. Az orosz hatóságok adatai szerint a csoport tagjainak terhére róható számos, az igazságszolgáltatás munkatársai elleni életveszélyes támadás, valamint több ideológiai és etnikai gyűlöletből elkövetett gyilkosság.

Támadásaik egyik áldozata volt Sztanyiszlav Markelov orosz ügyvéd-jogvédő, baloldali aktivista, valamint Ilja Dzsaparidze, a neonácik ellen fellépő, Antifa szervezet vezetője. Markelov meggyilkolásáért a társalapító, Tyihonov jelenleg életfogytiglani büntetését tölti.

Markelovot és Anasztaszija Baburova újságírónőt, környezetvédő aktivistát 2009 januárjában lőtték fejbe Moszkva központjában, a nyílt utcán. Markelov képviselte mások mellett a 2000-ben Csecsenföldön megölt, 18 éves Elza Kungajeva családját a lányt megerőszakoló és megölő orosz katonatiszt, Jurij Budanov elleni perben.

Gorjacsev és Tyihonov társa, Mihail Volkov egy antifasiszta mozgalom két tagját ölte meg: egyik áldozatával, Raszul Halilovval 2009-ben, a másikkal, Fjodor Filatovval pedig 2008-ban végzett. Volkovot korábban 24 évi börtönre ítélték.

Rovatok