Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan nem lesz már probléma a malária

2015. július 24., péntek 17:09

Zöld utat kapott a világ első malária elleni oltása, a Mosquirix-et hamarosan akár el is kezdhetik beadni a szubszaharai afrikai országokban az újszülött kisbabáknak. A gyógyszer kifejlesztését Bill Gates alapítványa is támogatta.

A malária elleni oltóanyag kifejlesztése 30 évébe telt a kutatóknak. Az európai gyógyszerészeti ügynökség pénteken hagyta jóvá a vakcinát, de ez még nem jelenti azt, hogy rögtön piacra is kerül a gyószer, ugyanis most még az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) is be kell vizsgálnia az oltóanyagot, illetve minden egyes országnak, ahol használni fogják, jóvá kell hagyni az alkalmazását.

A kísérletek szerint az oltás akkor a leghatékonyabb, ha 5 és 17 hónapos kor között adják be az újszülötteknek, mert az ő immunrendszerük még fejlődik. Ha egy kisbaba ilyen fiatalon megkapja az oltást, felére csökken az esélye annak, hogy maláriás legyen, ha pedig kicsit idősebb korában kapja meg, csak 27 százalékkal csökken ez az esély. Az oltást három hónapos időközönként összesen háromszor kell beadni a gyerekeknek, majd másfél évvel később még egy megerősítő oltást fognak kapni.

Bár a malária megelőzhető és kezelhető, mégis évente több mint fél millió ember hal bele a szúnyogok által terjesztett betegségbe. A malária főként Fekete-Afrikában pusztít, itt történt 2013-ban a malária okozta halálesetek 90 százaléka. Az áldozatok 83 százaléka gyerek volt.

Az oltóanyag kutatását Bill Gates alapítványa több mint 200 millió dollárral támogatta, a vakcinát kifejlesztő cég pedig 365 millió dollárt költött erre a projektre. Az oltóanyagot nonprofit formában árusítják majd, az ára csak a gyártási költségeket fedezi, illetve lesz rajta annyi profit, hogy a további kutatásokat is finanszírozni tudják.

Rovatok