Index Vakbarát Hírportál

Obama: Afrika a világ egyik legerősebben növekvő térsége

2015. július 25., szombat 13:44

Az amerikai anyától és kenyai apától Hawaiiban született Barack Obama pénteken érkezett Kenyába, ahol 2009-es hivatalba lépése óta először jár.

Pénteken az amerikai nagykövetség ellen 1988-ban elkövetett pokolgépes merénylet helyszínén koszorút helyezett el, majd az éjszakát apja családjával töltötte, írja az MTI. Szombaton pedig egy nemzetközi üzleti fórum megnyitóján beszélt, ahol azt mondta,

ide akartam jönni, mert Afrika mozgásban van, Afrika a világ egyik legnagyobb, legerősebben növekvő térsége. Az emberek kilábalnak a szegénységből, emelkednek a jövedelmek, nő a középosztály, a fiatalok, mint önök, felhasználják az új technológiákat, hogy megváltoztassák az afrikai üzletvitel.

Szavaira reagálva Uhuru Kenyatta kenyai elnök úgy reagált, hogy

az afrikai reménytelenségről szóló szólam hamis, sőt valójában sohasem volt igaz.

Obama kenyai látogatását beárnyékolta, hogy kiszivárgott a programja, és ezzel számos biztonsági fenyegetettségnek lett kitéve az utazás. Az elnöki látogatás biztosításában a Secret Service által kiemeltként kezelt szempont, hogy Kenya ellen a szomszédos Szomáliából a közelmúltban több támadást indított az al-Kaidával kapcsolatban álló al-Shabaab terrorszervezet. A CNN beszámolója szerint Szomáliában az elmúlt napokban sűrűbbé váltak az al-Shabaab elleni amerikai dróncsapások, hogy elriasszák a terrorszervezetet az elnöki látogatás idején végrehajtandó támadásoktól.

Obama Kenyából vasárnap utazik tovább Etiópiába, afrikai útja második és egyben utolsó állomására.

Rovatok